R&A:n Pekka Lanervalle Ranskan kansallinen kunniamerkki

4.11.2010 16:54
Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin pitkäaikaiselle johtajalle, Pekka Lanervalle, on myönnetty Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres Pro Finlandia -kunniamerkki.

Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin pitkäaikaiselle johtajalle, Pekka Lanervalle, on myönnetty Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres Pro Finlandia -kunniamerkki.

Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres Pro Finlandia on Ranskan kansallinen kunniamerkki, joka on perustettu vuonna 1957. Ranskan kulttuuriministeriön myöntämällä kunniamerkillä kiitetään henkilöitä taiteellisesta ja kirjallisesta luovasta työstä tai panoksesta taiteiden ja kulttuurin levittämiseksi Ranskassa ja koko maailmassa.

Kunniamerkin myöntää Ranskan kulttuuriministeriö suurlähettiläidensä ehdotusten perusteella. Kunniamerkkejä on kolme erilaista: chevalier (ritari), officier (upseeri) ja commandeur (komentaja). Pekka Lanerva saa ritarimerkin.

Muita suomalaisia Arts et Lettres -kunniamerkin saajia ovat esimerkiksi tanssitaitelijat Tero Saarinen ja Jorma Uotinen, säveltäjät Kaija Saariaho ja Aulis Sallinen, kapellimestari Esa-Pekka Salonen, ranskan kielen kääntäjä Annikki Suni ja näyttelijä Elina Salo, joka korotettiin komentajaksi vuonna 2009. Amerikkalaisista tähdistä Arts et Lettres -kunniamerkin komentajiksi on nimitetty näyttelijä Dustin Hoffman vuonna 2009 ja musiikkitaiteilija Stevie Wonder vuonna 2010.

Kunniamerkki luovutettiin Lanervalle Ranskan suurlähetystöllä Helsingissä keskiviikkona 3.11. pitkästä urasta elokuvataiteen puolesta yleensä ja ranskalaisen elokuvan puolesta erityisesti. ”Olen sanaton”, häkeltynyt ja liikuttunut Lanerva kuvaa tunnelmiaan.

Lisää luettavaa