Ranskalainen elokuvatähti lopettaa näyttelemisen: ”Vallanpitäjät vaikenevat seksuaalisesta hyväksikäytöstä”

Ranskalaisnäyttelijä jättää valkokankaat ja keskittyy kansalaisaktivismiin.

10.5.2023 11:31

Ranskalainen näyttelijä Adèle Haenel on ilmoittanut vetäytyvänsä elokuva-alalta kokonaan. Syynä on Haenelin mukaan Ranskan elokuvateollisuuden ylimielinen ja välinpitämätön suhtautuminen Me Too -liikkeeseen.

Muun muassa Nuoren naisen muotokuva -elokuvasta tunnettu Haenel on kirjoittanut asiasta lausunnon, joka julkaistiin Télérama-sivustolla.

Me Too -ilmiön myötä Ranskassa on tullut ilmi useita tapauksia, joissa tunnettuja elokuva-alan tekijöitä on syytetty seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai sopimattomasta käytöksestä, mutta Haenelin mukaan vallanpitäjät ovat vaienneet asiasta.

”Heitä häiritsee se, että uhrit pitävät asiasta liikaa meteliä. Heidän mielestään olisi parempi, että me katoamme ja vaikenemme kuoliaaksi”, Haenel kirjoittaa.

Haenelin lausunnossa mainitaan nimeltä ohjaaja Roman Polanski, näyttelijä Gérard Depardieu ja tuottaja Dominique Boutonnat, jotka ovat Ranskan elokuva-alan tunnetuimpia hyväksikäytöstä syytettyjä nimiä.

Vuonna 2020 Haenel marssi ulos César-palkintogaalasta, kun Polanski palkittiin parhaana ohjaajana elokuvasta Upseeri ja vakooja. Nuoren naisen muotokuvan ohjaaja Céline Sciamma poistui salista yhdessä hänen kanssaan.

Nuoren naisen muotokuvan jälkeen Haenel ei ole ottanut vastaan uusia elokuvarooleja. Sen sijaan hän on keskittynyt kansalaisaktivismiin. Hän on osallistunut myös laajoihin mielenosoituksiin, joissa vastustetaan Ranskan hallituksen suunnittelemaa eläkeuudistusta.

Lähde: Hollywood Reporter

Lisää luettavaa