Reindeerspotting voitti jälleen

16.8.2010 12:24

Rovaniemeläisistä huumeidenkäyttäjistä kertova dokumenttielokuva Reindeerspotting on voittanut Locarnossa Kriitikkojen viikon –pääpalkinnon. Locarnon elokuvafestivaaliin liittyvä Kriitikkojen viikko (Settimana della critica) valitsi kilpailusarjansa parhaaksi Joonas Neuvosen ohjaaman elokuvan.

”Yleisön reaktioista ja tunnelmista festivaalinäytöksessä näki että elokuvasta pidettiin, mutta emme osanneet odottaa pääpalkintoa. Haluankin itseni ja tuottaja Oskari Hutun puolesta onnitella Joonas Neuvosta. Locarnon festivaaliesitys ja palkinto ovat upea ponnahduslauta Reindeerspottingin kansainvälisen levityksen edistämiseksi” kertoo elokuvan toinen tuottaja Jesse Fryckman.

Locarnon elokuvafestivaali on perustettu 1946 ja se on yksi maailman vanhimmista. Festivaali keskittyy nimenomaan uusien lahjakkuuksien löytämiseen ja esittelyyn sekä laajaan elokuvakirjoon ympäri maailmaa. Monet nimekkäät ohjaajat ovat tulleet maailman tietoisuuteen Locarnon festivaalin kautta. Kriitikkojen viikko on järjestetty vuodesta 1990 lähtien ja se on itsenäinen osa elokuvafestivaalia. Kriitikkojen viikko keskittyy maailman parhaimpien dokumenttien esitykseen ja kilpailuun oli tänä vuonna valittu seitsemän dokumenttia joista peräti kaksi oli suomalaista; Joonas Neuvosen Reindeerspotting ja Virpi Suutarin Auf Wiedersehen Finnland. Kriitikkojen viikon esitys oli Reindeerspotting-elokuvan ensimmäinen esitys Suomen ulkopuolella.

Reindeerspotting on dokumenttielokuva joulupukin maan varjopuolesta. Joonas Neuvonen kuvasi Rovaniemellä asuessaan paikallista nuorten aikuisten joukkoa joka oli elänyt huumeille viimeiset puoli vuosikymmentä. Tarinan keskiössä on 19-vuotias Jani, joka on asunut koko ikänsä Rovaniemellä.

Lisää luettavaa