Renny Harlinin ex-rakas Geena Davis täytti 68 vuotta – tältä hän näyttää nyt

Tulossa trilleri useiden tunnettujen tähtien kanssa.

22.1.2024 05:30

Geena Davis täytti 21. tammikuuta 68 vuotta. Hän lienee monille suomalaisillekin tuttu Hollywood-tähti, sillä Davis oli aikoinaan ohjaaja Renny Harlinin naisystävä, ja he olivat myös naimisissa. Parista kirjoiteltiin ahkerasti lehtien palstoilla ja Davis vieraili tuolloin myös Suomessa.

Näyttelijäksi Davis pääsi opiskeltuaan draamaa Bostonin yliopistossa, ja näyttelijädebyyttinsä hän teki elokuvassa Tootsie – lyömätön lyyli (1982). Lisäksi hänet muistetaan 80-luvun trilleristä Kärpänen (1986), josta tuli lippukassamenestys. Fantasiakomedia Beetlejuice (1988) lisäsi hänen mainettaan, ja draama Yksinäinen matkailija (1988) toi hänelle parhaan naissivuosan Oscarin.

Meriiteistä tärkeimpiä lienee elokuva Thelma & Louise (1991), jossa Davis loisti yhdessä Susan Sarandonin kanssa. Davis sai elokuvasta Oscar-ehdokkuuden. Seuraavan vuoden urheiluelokuvasta Omaa luokkaansa (1992) hän sai puolestaan Golden Globe -ehdokkuuden.

Moni pitää myös Harlinin ohjaamasta elokuvasta The Long Kiss Goodnight (1996), jossa Davis nähdään näyttelemässä Samuel L. Jacksonin kanssa. Mainittakoon, että Jackson kertoi Jimmy Fallonin keskusteluohjelmassa Mitchin hahmon olevan suosikkiroolinsa.

Harlinista ja Davisista puhuttaessa ei voi sivuuttaa elokuvaa Kurkunleikkaajien saari (1995). Se oli ehkäpä aikaansa edellä, eikä merirosvoelokuvasta tullut taloudellista menestystä. Siitä tuli valtava taloudellinen floppi. Harmi sinänsä, sillä myöhemmin leffaa on kehunut jopa Quentin Tarantino.

Davisin rooleja silloisen aviomiehensä Renny Harlinin ohjaamissa elokuvissa Cutthroat Island (1995) ja The Long Kiss Goodnight (1996) seurasi pitkä alamäki hänen urallaan.

Elokuvaura jatkuu kuitenkin edelleen

Davis on nähty viime vuosina kahdessa elokuvassa, jotka ovat Final Target (2020) ja Fairyland (2023). Final Target kertoo Jessica Chastainin näyttelemästä tehokkaasta salamurhaajasta Avasta, ja elokuvan muita tähtiä ovat muun muassa John Malkovich ja Colin Farrell.

Fairyland puolestaa kertoo nuoren, San Franciscossa kasvavan tytön tarinan, jolla on homoseksuaali isä. Leffa sijoittuu 1970- ja 1980-luvuille.

Davisilta on tulossa lisääkin leffoja, sillä hänellä on niitä listattuna kaksi kappaletta IMDb:ssä. Toinen niistä on Zoë Kravitzin ohjaama trilleri Pussy Island. Leffassa nähdään myös Channing Tatum, Naomi Ackie, Adria Arjona, Christian Slater, Haley Joel Osment ja Kyle MacLachlan.

Pussy Island kertoo nuoresta, Los Angelesissa asuvasta tarjoilijasta Fridasta. Hän iskee silmänsä teknologiayrittäjä Slater Kingiin (Tatum), hankkiutuen tämän sisäpiiriin. Kun hän pääsee tapaamaan miehen tämän yksityisellä saarella, Frida aistii, että jokin on juhlivista ihmisistä huolimatta vinossa.

Alla listattuna muutamia triviatietoja Geena Davisista

Puhuu sujuvasti ruotsia, sillä hän oli teini-ikäisenä vaihto-oppilaana Ruotsissa.

Osallistui aikoinaan jousiampujana olympiakarsintoihin, mutta ei selvinnyt joukkueeseen.

Davis on Mensan jäsen. Hänen älykkyysosamääränsä on 140.

Davis on Instagramissa Geena Davis Institute -järjestönsä puitteissa. Se on yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon tutkimusorganisaatio, joka tutkii sukupuolten edustusta mediassa, ja se myös ajaa naisten tasa-arvoista edustusta. Alla Davisin jakamia julkaisuja.

Lue myös: OnlyFansiin siirtynyt Drea De Matteo täytti 52 – tältä Sopranos-kaunotar näyttää nyt – Episodi.fi

Kaikki syntymäpäiväjutut täällä: syntymäpäivä -aiheiset jutut – Episodi.fi


https://www.instagram.com/geenadavisorg/?hl=fi

Lähde: IMDb, Wikipedia

Lisää luettavaa