Rikoselokuvan mestariteos julkaistiin 4K-muodossa – ääniraita jätettiin viime vuosituhannelle

Klassikoksi muodostuneen ysäritoiminnan ääniraita jätettiin viime vuosituhannelle.

15.12.2022 08:30

Ohjaaja Michael Mannin mestariteos Heat – ajojahti (1995) on siirtynyt UHD:lle Director’s Definitive Edition -versiona.

Elokuva kuvattiin filmille, ja se sisältää suhteellisen paljon pehmeitä otoksia, jotka eivät juurikaan hyödy natiivista 2160p-resoluutiosta. Osa kohtauksista näyttää hieman keinotekoisesti yliterävöitetyiltä, toiset taas lähestulkoon täydellisen mallikelpoisilta.

Tämä ohjaajan versio on muokkausten johdosta ”sinisempi” kuin alkuperäinen teatterijulkaisu. Lisäksi HDR10-kirkkaussävyjen suhteen mennään pimeimmissä kohtauksissa hyvin lähellä ”liian pimeää”.

Rajan yli ei kuitenkaan astuta kertaakaan. Värimaailmaltaan tämä elokuva on jopa ylikorostetun maltillinen, joten niiden sävyjen suhteen HDR pysyy rauhallisena. Bittivirta ei ole kummoista, mutta mustan sävyt pysyvät juuri ja juuri murskaamattomina.

Erinomaisena puolena kuvan luonnollinen filmirakeisuus viehättää sen näyttäessä suorastaan loistavalle.

Ääniraitana pauhaa blu-rayllakin kuultu DTS-HD MA 5.1. Voi kuinka hyvää Dolby Atmos / DTS:X olisikaan tehnyt tälle elokuvalle! Nyt soiva 5.1-raita on tyydyttävä mutta väkisinkin vanhanaikaiselta kuulostava. Ehdottomasti asiansa ajava se kuitenkin on.

Ekstrojen suhteen ollaan pohjoismaisen 4K-julkaisun osalta heikoilla vesillä. Sekä UHD että ohessa tuleva blu-ray sisältävät ohjaajan suomeksi tekstittämättömän kommenttiraidan.

Muiden maiden 4K-julkaisun mukana tuleva bonus-blu-ray-levy on sen sijaan jätetty pois. Kyseisellä levyllä on kolme tuntia hienoja ekstroja, jotka on leffan tyylisesti tekstitetty suomeksi.

Tähdet UHD-julkaisulle:★★★

Tom Kajaslampi

Lisää luettavaa