Ruotsalaisleffa Play voitti Pohjoismaisen elokuvapalkinnon

9.10.2012 11:15

Ruotsalaiselokuva Play on voittanut Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon. Elokuvan on ohjannut Ruben Östlund. Palkinto luovutetaan Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä Helsingissä 31. lokakuuta. Suomen ehdokas palkinnolle oli Kovasikajuttu.

Playn maailmanensi-ilta oli Cannesin Directors’ Fortnight -sarjassa vuonna 2011, ja se voitti Coup de coeur -palkinnon. Sittemmin elokuva on napsinut muita palkintoja, kuten Moskovan 2 in 1 -elokuvajuhlien parhaan elokuvan palkinnon, Tokion elokuvajuhlien parhaan ohjaajan palkinnon, Ruotsin Guldbagge-palkintogaalan parhaan ohjaajan ja parhaan kuvauksen palkinnot vuonna 2011 sekä Ruotsin elokuva-arvostelijoiden yhdistyksen parhaan kotimaisen elokuvan Greta-palkinnon vuonna 2011.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto jaetaan vuosittain taiteellisesti korkeatasoiselle elokuvalle, joka kytkeytyy vahvasti pohjoismaiseen kulttuuriin. Elokuvan tulee olla omaleimainen ja kyetä yhdistämään ja jalostamaan elokuvataiteen monet osatekijät vakuuttavaksi ja täysipainoiseksi teokseksi. Vuoden 2012 palkintoa tavoittelivat kaikki pohjoismaiset elokuvat, joiden teatteriensi-ilta oli 1. syyskuuta 2011–31. elokuuta 2012.

Pohjoismaiden neuvoston ensimmäisen elokuvapalkinnon voitti Aki Kaurismäki elokuvasta Mies vailla menneisyyttä (2002). Palkinnon ovat saaneet myös muun muassa Per Fly elokuvasta Tappo (2005), Josef Fares elokuvasta Zozo (2006),  Roy Andersson elokuvasta Sinä elävä (2008), Lars von Trier elokuvasta Antichrist (2009) ja Thomas Vinterberg elokuvasta Submarino (2010). Viime vuonna palkinnon voitti Pernilla Augustin ohjaama Sovinto.

Lisää luettavaa