Saksalaisnäyttelijä on kuin ilmetty Niki Lauda – raportti F1-elokuvan kulisseista

25.4.2013 10:54

Kahden jääräpäisen tosielämän formulakuskin, brittiläissyntyisen James Huntin (1947–1993) ja itävaltalaisen liikemiessuvun vesan, Andreas Nikolaus ”Niki” Laudan (s. 1949) kivenkovasta mestaruuskamppailusta kertova Ron Howardin elokuva Rush vie katsojan nostalgiselle aikamatkalle vuoteen 1976.

Teksti Juhani Nurmi, Lontoo

Mitä muuta tiedämme Rushista elokuvana McLaren-kuski James Huntin (Chris Hemsworth) ja Ferrari-kuski Niki Laudan (Daniel Brühl) välisen armottoman mestaruustaistelun lisäksi? Tiedämme ainakin sen verran, että pääkuvaaja Anthony Dod Mantlen (Slummien miljonääri) vallankumouksellisten kamerakiinnitysten sekä itse autoissa että kuskien kypärissä väitetään tekevän Rushista realistisimman ja mukaansatempaavimman Formula 1 -elokuvan tähän mennessä.

Niki Laudan vuoden 1976 kauhistuttava rataonnettomuus Nürburgringin radalla Saksassa on mukana elokuvassa. Kyseisessä onnettomuudessa Lauda sai hengenvaarallisia palovammoja päähänsä ja vartaloonsa ajautuen päiväkausiksi koomaan. Kun katolinen pappi tuli sairaalaan antamaan viimeisen voitelun, henkitoreissaan viruva Lauda korahti tälle: ”Painu helvettiin. En aio kuolla vielä!”

Kuolemanvakavasta tilanteestaan huolimatta Lauda teki todellisen urheilumaailman ihmeen: hän palasi takaisin kilparadoille vain kuusi viikkoa ja kaksi Grand Prix -kilpailua onnettomuutensa jälkeen, tunnusomainen punainen kypärä päässään peittämässä verta ja visvaa vuotavia palohaavoja.

Aiemmin mm. Quentin Tarantinon Kunniattomissa paskiaisissa nähty espanjalais-saksalainen näyttelijä Daniel Brühl, 34, muistuttaa 70-lukulaisessa kampauksessaan ja beigenvärisissä kilpahaalareissaan hätkähdyttävän paljon nuorta Niki Laudaa – ennen tämän saamia irvokkaita palovammoja kasvoissa. Kerron myös mielipiteeni näyttelijälle, joka nyökkää ja kiittää.

– Kuten huomaat, minulla ei ole nyt suussani Nikin rottamaisia etuhampaita, Brühl naurahtaa hyväntahtoisesti. – Olemme itse asiassa jo kuvanneet elokuvan onnettomuuskohtaukset.

Meikkausvelho Mark Coulier, joka voitti Oscarin Rautarouvasta, vastasi myös Laudan palovammatehosteista Rushissa. Itseasiassa näen yhä painajaisia noiden kohtausten filmaamisesta, Brühl sanoo päätään pudistellen.

Miellyttäväkäytöksinen näyttelijä kertoo avomielisesti suhteestaan Niki Laudaan, jota pidetään yleisesti yhtenä koko Formula 1 -maailman värikkäimmistä ja suorapuheisimmista persoonista.

– Onneksi Rushin käsikirjoittaja Peter Morgan tuntee todellisen Niki Laudan. En häpeä sanoessani, että minua pelotti ja hermostutti tavata Niki kasvotusten hänen kotikaupungissaan Wienissä. Olin tietysti kuullut ennakkoon tarinoita hänen suorapuheisuudestaan. Tyylilleen uskollisesti Niki olisi sanonut heti, jos hän ei olisi pitänyt minusta.

Lauda otti kuitenkin Brühlin isällisesti siipiensä suojaan.

– Onneksi ystävystyimme, luojan kiitos. Olin alussa aivan häkeltynyt, koska Niki Lauda on ehdottomasti rehellisin ja avomielisin henkilö, jonka olen koskaan tavannut. Diplomatia on hänelle liki tuntematon käsite. Niki kertoi minulle aivan kaiken Formula 1 -urastaan, myös erittäin intiimejä ja yksityiskohtaisia asioita. Hän otti minut mukaansa viimevuotiseen Brasilian Grand Prix -kisaan, jonne lensimme hänen omalla yksityissuihkukoneellaan. Yhtäkkiä huomasin juttelevani hänen kanssaan suihkarin ohjaamossa, samalla kun hän lensi konetta!

Brühl kertoo, että Lauda tutustutti hänet Brasilian GP:ssä oman aikakautensa F1-kuskeihin, kuten esim. Jackie Stewartiin ja Nelson Piquetiin.

– Lisäksi pääsin juttelemaan niitä näitä Sebastian Vettelin ja Nico Rosbergin kanssa. Se oli kaikkein parasta aikaa rooliin valmistautumisessani. Lisäksi katselin tuntikaupalla videomateriaalia Niki Laudasta oppiakseni imitoimaan mahdollisimman tarkkaan hänen itävaltalaista aksenttiaan, eleitään ja kehonkieltään.

Rush tulee ensi-iltaan syyskuussa 2013.

Lisää luettavaa