Saastan paavi John Waters vertaa itseään Aki Kaurismäkeen

20.10.2012 15:48

Roskaelokuvien mestari, saastan paaviksikin kutsuttu John Waters saapuu 23. lokakuuta Suomeen Night Visions -festivaalin vieraaksi uuden This Filthy World – Filthier and More Horrible -stand-up-show’nsa kanssa. Hän on vuosien varrella havainnut, että törky on universaalia, ja ihmiset Yhdysvaltojen ulkopuolellakin ymmärtävät hänen stand-upiaan.

– Tunnen aina oloni tyhmäksi, koska en osaa muuta kieltä kuin englantia. Tuntuu kuin kaikkialla Yhdysvaltojen ulkopuolella osattaisiin vähintään kahta kieltä. Yritän myös puhua hieman selkeämmin. Enkä kerro vitsejä, jotka tajuttaisiin vain Yhdysvalloissa. Joka paikassa poistan jotain, mahdollisesti lisään jotain muuta, jonka kaikki ymmärtävät. En kerro vitsejä, joissa on hämäriä kulttuurisidonnaisia ilmauksia, joita kukaan ei käsitä. Yritän sovittaa show’n paikalliselle yleisölle.

Waters lupaa, että hänen uusi show’nsa on 95-prosenttisesti erilainen kuin hänen dvd:ltäkin löytyvä This Filthy World -kiertueensa.

– Minulla on erilaisia versioita, kuten joulushow, jonka vedän 16 päivänä joulukuussa. Siitä tulee tappotahtista mutta upeaa. Mutta aina tosiaan hämmästyn, miten monet ihmiset ymmärtävät minua. Mutta nyt minua mietityttää, puhuuko kukaan suomea, jos ei asu siellä? Sehän on hienoa, teillä voi olla omia salaisia tuhmia sanoja, joita kukaan muu ei ymmärrä!

Keikkoihin eri puolilla maailmaa valmistautuessaan Waters etsii tietoja kustakin maasta, tutkii sikäläiset eksploitaatioelokuvat ja selvittää sensuurin tilanteen. Hänellä on apulaisia tekemässä tutkimustyötä, jonka hän toivoo voivani kääntää vitseiksi. Mitä suomalaisille yleisöille siis on luvassa?

– En paljasta mitään Suomen keikastani, saatte luvan odottaa! Mutta teidän eksploitaatioelokuvanne ovat todella harvalukuiset! Se johtuu varmaan sensuuristanne. Ja nakuiluleffojen vähyys johtunee siitä, että siellä on niin kylmä. Kuka haluaisi tehdä nudistileffan Suomessa?!

Waters tunnustaa, että lukuunottamatta Aki Kaurismäkeä, jonka kaikki elokuvat on nähnyt, hän ei tunne suomalaista elokuvaa.

– Enkä tiennyt aikaisemmin, että hänellä on veli, joka myös tekee elokuvia! Hän kai asuu Etelä-Amerikassa, Waters toteaa ja alkaa kysellä millaisia elokuvia Mika Kaurismäki tekee, ja ovatko veljekset läheisiä

– Yritän kaivella juoruja kuuluisuuksistanne, hän nauraa.

– Tunnen maanne Akin silmien läpi, ja täytyy sanoa, että monet hänen ihmisensä vaikuttavat tutuilta. Pidän todella paljon siitä eräästä naisnäyttelijästä, hän oli Tulitikkutehtaan tytössä. [Kati Outinen] muistuttaa omien elokuvieni Mink Stolea. Hänessä on jotain baltimorelaista, Waters toteaa ja löytää mielenkiintoisia yhtymäkohtia omaan tuotantoonsa.

– Kaikki elokuvani kertovat ihmisistä, jotka ovat kuvittelevat olevansa normaaleja, mutta ovat oikeasti mielipuolia. Aki tekee myös elokuvia samantyyppisistä ihmisistä. Outinen saattaa loukkaantua vertailusta, sillä Mink Stole aina ylinäyttelee, koska ohjaan häntä niin. En sano, että heidän näyttelemisensä on samanlaista. He kumpikin näyttelevät eläviä, tavallisia ihmisiä uskottavasti – ja joskus nuo tavalliset ihmiset tekevät järjettömiä asioita. Siinä he muistuttavat toisiaan.

Helsingissä Waters viettää kolme päivää, mutta ei vielä tiedä tarkempaa ohjelmaansa.

– Minulla ei ole tarkkaa aikataulua. Teen ihan kuin minulle sanotaan. Mutta usko pois, minun läsnäoloni tullaan huomaamaan!

 

Lisää luettavaa