Salkkaristara Rauli Ylitalon tekemä erinomainen musadokkari Taistelu Lutakosta on nyt ilmaisena Youtubessa

Tsekkaa kiehtova kotimainen musadokkari.

Jyväskylän Lutakko on kuin edesmennyt Helsingin Lepakko. Molemmat olivat elävän musiikin keskuksina verrattomia, mutta niin vain Lepakko purettiin vuonna 1999.

Rauli Ylitalon tekemä dokkari Taistelu Lutakosta kertoo, kuinka Lutakko pelastettiin Lepakon kohtalolta.

Dokumentti kertoo yhden maan kuuluisimman rokkiklubin, Jyväskylässä sijaistevan Tanssisali Lutakon taistelusta olemassaolostaan vuosituhannen vaihteessa byrokratian rattaita vastaan. Dokumentissa ääneen pääsevät Jelmun vaikuttajien lisäksi mm. Jouni Hynynen, Samuli Putro, Herra Ylppö sekä Pelle Miljoona.

Dokumentin ytimessä on se, miten vanhasta purku-uhan alaisesta leipomorakennuksesta tuli onnistuneen kansalaisvaikuttamisen maamerkki ja Suomen kovin rokkiklubi, jossa viihtyvät niin asiakkaat, bändit kuin talon vapaaehtoisetkin. Ääneen pääsevät sekä Jelmu-aktiivit että vuosien varrella talossa ahkerasti vierailleet bändit.

90-luvun alussa perustettu Jelmu ry aloitti keikkatoiminnan hylätyssä Meiran entisessä leipomorakennuksessa. Alkuaikojen saatananpalvonta- ja uhrimenoepäilyiden jälkeen Lutakon merkitys paikalliselle musiikkielämälle ymmärrettiin, ja kaupunkilaiset nousivat barrikadeille toiminnan ollessa uhattuna. Tapahtumien kulku on kiehtova: mukaan mahtuu poliittista suhmurointia, salaisia asiakirjoja, onnekkaita vahinkoja sekä apua yllättävältä taholta.

Tsekkaa dokkari alta.

Aiheeseen liittyvät jutut