SEAL-erikoisjoukkojen ex-sotilailta paljastus: Näin Hollywood mokailee kuvatessaan ryhmän toimintaa

Entiset Navy SEAL -sotilaat Jock Willink ja Leif Babin kertoivat näkemyksiään siitä, miten Hollywood kuvaa SEAL-joukkojen toimintaa. Parivaljakko on kirjoittanut myös kirjan Extreme Ownership, joka käsittelee erikoisjoukkoja.

Willink aloitti Hollywoodin ojentamisen korjaamalla kuvitelman, että SEAL-joukot toimisivat joka kerta täydellisesti – se ei yksinkertaisesti ole totta. Babin jatkoi, että sotilaat eivät myöskään ole supersankareita, jotka ovat voimakkaampia ja kovempia kuin muut.

Joukkojen toimintavalmiuden esittämistä kritisoitiin myös. Babin sanoi, että joukot eivät maagisesti pysty toimimaan korkeimmalla mahdollisella tasolla ilman valmistautumista. Se vaatii jatkuvaa harjoittelua ja itsensä haastamista.

Babin sanoi niin ikään, että koskaan ei pidä uskotella itselleen, että on jollain lailla eliittiä tai kovanaama, eikä mitään pahaa voi tapahtua. Silloin asettuu alttiiksi epäonnistumiselle.

Willink otti vielä kantaa yhteen isoon väärinkäsitykseen siitä, että niin SEAL-joukot kuin tavallisetkin sotilaat olisivat robotteja, jotka toteuttavat käskyn kuin käskyn kyseenalaistamatta. Hän sanoo, että käskyn vastaanottaja laittaa oman henkensä ja alaistensa henget alttiiksi.

Willink tarkensi, että joukoilla on asennetta, älyä ja vapaa tahto, joten käskyt, suunnitelmat ja ideat kyseenalaistetaan. Niille täytyy olla perustelut – miksi ne tehdään ja millä tavalla ne tehdään.

Elokuvissa ei näytetä Willinkin mukaan sitä, miten paljon avointa keskustelua ja luovuutta käytetään ylös- ja alaspäin komentoketjua.

Kuva: Zero Dark Thirty

Lähde: Business Insider

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut