Seksiä, väkivaltaa ja huumeita: Oscar-voittaja inhimillisenä

24.9.2012 19:44

Don Winslow kirjoitti Raakalaiset-kirjansa alkusivut pahantuulisuuden puuskassa. Häntä kehotettiin unohtamaan kaikki muu ja kirjoittamaan kirja loppuun. Kolminkertainen Oscar-voittaja Oliver Stone tarttui seksikkääseen ja väkivaltaiseen huumesotakuvaukseen ja teki yhden inhimillisimmistä elokuvistaan.

Teksti: Jouni Vikman

Stone löysi kirjasta useita itseään kiinnostavia teemoja, kuten valtajuonitteluja, lojaalisuuden vaihteluita, ihmisluonnon tutkimista ja solmussa olevia perhesuhteita.

– Kirja oli mielestäni mainio, Stone toteaa. – Se käsitteli valtaa, petosta, rahaa ja vallitsevien arvojen kyseenalaistamista.

Tarina harrastelijadiilereiden apajille pyrkivästä huumekartellista muistutti ohjaajaa hänen omasta Minä päivänä tahansa -elokuvastaan (Any Given Sunday, 1999), jossa suuryritykset löytävät amerikkalaisen jalkapallon. Hän vertaa meksikolaista organisaatiota Walmart-tavarataloketjuun, joka koostaan huolimatta ei halua kilpailua pieniltäkään toimijoilta.

Raakalaisten lempeästi kuvatut pienyrittäjät ovat ystävykset Ben ja Chon sekä näitä kahta hyvin erilaista miestä yhtälaisesti rakastava O. Baja-kartelli arvostaa Benin ja Chonin korkealaatuista marihuanaa, mutta halveksii heidän elämäntapaansa ja varsinkin omalaatuista kolmoissuhdetta. Kartelli ja sen toimintatavat puolestaan järkyttävät Beniä, Chonia ja O:ta. Vastakkainasettelu muuttuu yhä häikäilemättömämmäksi ja väkivaltaisemmaksi.

– On ironista, että kumpikin osapuoli pitää toista raakalaisina, Stone summaa.

Stone arvosti materiaalin todentuntuisuutta paikallisista marihuanan kasvattajista ja Meksikon kartellin vaikutusvallasta.

– Aiheesta on paljon väärää tietoa ja median revittelyä. Arpinaamassa olin tarkka yksityiskohdista, halusin tietää kokaiinin kilohinnan, mitä salakuljetettiin ja kuka sen takana oli. Tätä varten etsin samoja tietoja marihuanasta, mutta sitä oli vaikeampi löytää, ohjaaja kertoo.

– Asiantuntijoiden ja omien tutkimusteni perusteella tutustuin riippumattoman marihuanaliikkeen omalaatuisuuksiin. Kaikki kasvattavat omalla tavallaan.

Lue lisää Raakalaiset-elokuvasta uudesta Episodista 9/2012.

Lisää luettavaa