Spielberg muistelee Tappajahain kuvauksia – Viinaan menevä nyrkkitappelija Robert Shaw oli todellinen villi kortti

Elokuvan karski kapteeni oli oikeassakin elämässä rommilta tuoksuva merikarju.

31.7.2023 08:15

Tappajahai (1975) on modernin elokuvakerronnan mestariteos ja monen mielestä Steven Spielbergin paras elokuva.

Uransa alkutaipaleella oleva ja vaatimattomilla budjeteilla operoiva ohjaaja joutui kuitenkin ottamaan leffan suhteen riskejä. Yksi niistä oli Quintia esittävä Robert Shaw.

Spielberg muistelee elokuvan tekoa tuoreessa Varietyn haastattelussa:

”Halusin Quintin rooliin Lee Marvinin, mutta hänen täytyi lähteä kalaan (oikeasti). Toinen vaihtoehtoni oli Sterling Hayden, joka oli loistava Stanley Kubrickin elokuvissa The Killing (1956) ja Dr. Strangelove (1964). Hänkään ei päässyt.”

Lopulta Spielbergille ehdotettiin karskia brittiä Robert Shaw:ta, joka oli näytellyt mm. 007 Istanbulissa (1963) ja Puhallus (1973) -elokuvissa. Vaikka Spielbergin mielestä kyseessä oli loistava näyttelijä, niin viinaan menevä Shaw oli samalla ongelmallinen tapaus.

”Minua varoiteltiin Shaw:n juopottelusta, joka saattaisi viivästyttää kuvauksia. Laskeskelin, että voin elää asian kanssa, koska tällaisessa tilanteessa elokuvan päähenkilölle (hai) ei tarvinnut maksaa palkkaa”, Spielberg kertaa.

Shaw:n tulinen temperamentti tuli esiin kuvausten aikana. Hän riiteli muun muassa Hooperia esittävän Richard Dreyfussin kanssa. Mies oli elävässä elämässäkin Quintin kaltainen, rommilta tuoksuva merikarju.

”Elokuvanteon aikana Shaw tapasi pelata pingistä tuottaja Dick Zanuckin kanssa. Eräänä päivänä Shaw hävisi ja tulistui niin, että haastoi Zanuckin nyrkkitappeluun. Muu kuvausryhmä ehti väliin ja sai rauhoitettua tilanteen”.

”Musta silmä Shaw:lle – se olisi ollut todellinen kolaus elokuvalle”, Spielberg muistelee.

Lähde: Screenrant.

 

Lisää luettavaa