Stephen Kingin eeppinen tarina vihdoin valkokankaalle – pääroolin esittäjä hämmästyi saadessaan roolin

Idris Elba oli aluksi hieman hämmästynyt, kun hänelle tarjottiin myös Revolverimiehenä tunnetun Roland Deschainin roolia kauan odotetussa toimintaseikkailussa Musta torni. Hän tunnustaa, ettei tuolloin ollut edes tutustunut kirjasarjaan, ja pystyi kuvittelemaan monta muutakin näyttelijää, jotka olisivat sopineet osaan.

Idris Elba on tehnyt Sonyn omistaman Screen Gems -tuotantoyhtiön kanssa joitakin kauhu- ja jännityselokuvia kuten Prom Night (008) Obsessed (2009). Silti hän oli iloisesti yllättynyt, kun Sony otti häneen yhteyttä Mustan tornin merkeissa vuonna 2015.

– Olin tietysti tyytyväinen, koska Hollywoodissa on monia, monia hyviä näyttelijöitä, joille rooli olisi voinut mennä. Etenkin, kun ihan rehellisesti puhuen kirjat eivät olleet vielä minulle tuttuja, Elba nauraa.

Huolimatta muusta tarjonnasta ohjaaja Nikolaj Arcel (Kuningatar ja henkilääkäri) oli vakuuttunut siitä, kenet hän halusi Revolverimiehen rooliin.

– Olen fanittanut Idrisiä Langalla-sarjasta lähtien, Arcel kertoo. – Hän on upea esiintyjä. Mietin vain jakaisiko Idris visioni Mustasta tornista. Kun keskustelimme Rolandin hahmosta, hänen matkastaan ja mielenliikkeistään, osoittautui että olemme samalla aallonpituudella. Oli hienoa miten palaset vain loksahtivat.

Musta torni perustuu tarinaniskijä Stephen Kingin eeppiseen kirjasarjaan. Viimeinen ritarisoturi Roland Deschain on ikuisessa taistelussa Mustiinpukeutuneena miehenäkin tunnetun Walter O’Dimin kanssa. Deschain yrittää estää Matthew McConaugheyn esittämää O’Dimiä tuhoamasta universumia koossa pitävää mustaa tornia.

 

Tornin romahtaessa miljoonat kuolisivat, mutta Rolandilla on myös henkilökohtainen panos koitoksessa. Mustiinpukeutunut mies on tappanut hänen perheensä. Kun katsojat ensimmäistä kertaa kohtaavat Revolverimiehen, tämä on väsynyt, kyyninen ja taistelutahtonsa menettänyt mies. Sitten hän kohtaa 14-vuotiaan Jake Chambersin (Tom Taylor) joka on päätynyt meidän New Yorkistamme Rolandin rinnakkaistodellisuuteen Keski-Maailmaan.

– On ehkä klisee sanoa, että Roland on menneisyytensä vainoama, mutta hän on, Elba toteaa. – Hän ei pysty ravistamaan harteiltaan menneen taakkaa ennen kuin hän tapaa Jaken ja löytää tavan kohdata menneisyytensä. Todella kohdata sen.

– Häneltä on viety kaikki, ja hän on lähtenyt koston tielle. Siitä on tullut osa häntä ja hänen tietoisuuttaan.

Revolverimies-Rolandin esittäminen edellytti Elbalta uutta lähestymistapaa.

– Minusta osassa oli paljon syvyyttä ja tasoja. Näyttelijät saavat välillä rooleja, jotka ovat niin haastavia, että ne pakottavat tarkastelemaan itseäänkin uudella tavalla. Rolandin tapauksessa työskentelinkin sisältä ulospäin. Yritin miettiä kuka itse olen ja kuka hän on, ja rakensin hahmoa sitä kautta.

Keski-Maailmaan sijoittuvat jaksot kuvattiin Etelä-Afrikan valtavissa, kauniissa ja jopa surrealistisissa maisemissa. Elban mukaan oli haastavaa kuvata kahteen erilaiseen maailmaan sijoittuvaa eeposta. Mutta sellaisesta hän vain pitää.

– Etenkin Etelä-Afrikassa, meidän Keski-Maailmassamme oli rankkaa. Päivät olivat pitkiä ja fyysisesti rasittavia. Esitin minulle aivan uudenlaista supersankaria. Hahmossa on syvyyttä, mutta hän saa tehdä myös paljon toimintakohtauksia, mikä oli todella hauskaa. Opin uusia kykyjä aseiden käsittelystä alkaen. Haasteenani oli saada kaikki ne coolit jutut myös näyttämään hyviltä. Jake Chambersia näyttelevän Tom Taylorin kanssa oli hienoa työskennellä.

Tokihan Elba on aikaisemminkin työskennellyt toimintaspektaakkeleissa. Hän esittää Asgardin sateenkaarisillan vartijaa, Helmdall-soturia Marvelin elokuvissa Thor, Thor: The Dark World, Avengers: Age of Ultron sekä myöhemmin tänä vuonna ilmestyvässä Thor: Ragnarök -seikkailussa. Musta torni oli silti erilainen kokemus.

– Aikaisemmissa isoissa tuotannoissa en ole ollut samalla tavalla pääroolissa. Sivuroolissa on ollut helppo tulla sisään, tehdä oma juttunsa ja lähteä taas pois. Isossa tuotannossa näyttelemisessä on ihan erilaista energiaa, kun on itse vetovastuussa junasta. Silloin paahdetaan täysillä, mutta se on vain tosi kiinnostavaa.

 

Elokuvassa on vaikuttavia toimintakohtauksia, jotka olivat fyysisesti vaativia mutta myös palkitsevia.

– Pidän toiminnasta ja heittäydyn siihen, Elba paljastaa. – Erityisesti pidän taistelukohtauksista. Nautin niiden koreografioista. Monimutkaisten liikkeiden pähkäilemisestä ja niiden toistosta uudelleen ja uudelleen. Todella rakastan sitä. Elokuvan tekeminen oli rankkaa, mutta ehdottomasti sen arvoista.

Kingin kirjoilla on miljoonia uskollisia faneja, mutta tekijöiden oli erotettava itsensä kirjojen lukijoina ja elokuvan tekijöinä. Tanskalaisohjaaja Arcel on rakastanut Kingin kirjoja lapsesta asti. Hän käsikirjoitti elokuvan yhdessä Akiva Goldsmanin, Jeff Pinknerin ja Anders Thomas Jensenin kanssa.

– Nikolaj on tulkinnut kirjoja niin, että ne ovat järkeenkäypiä elokuvan kontekstissa. Se oli haastavaa, koska kirjat eivät kerro tarinaa yhtä lineaarisesti kuin elokuvamme, Elba toteaa.

– Hän rakensi niistä pisteestä A pisteeseen B kulkevan käsikirjoituksen, joka kunnioittaa alkuperäistarinaa ja on selkeästi hahmottuva. Hän näki valtavasti vaivaa sen puolesta ja onnistui. Hän on hieno ohjaaja.

King itse oli tiiviisti mukana elokuvan teossa, ja hän on yksi sen tuottajista. Elba tapasi kirjailijan tämän vieraillessa kuvauspaikalla.

– Se oli coolia. Hän on todella rento ja mukava kaveri. Uskon, että hän oli iloinen ja ylpeäkin todistaessaan kirjoistaan tehdyn elokuvan valmistumista. Hän näki luomansa maailman ja hahmot elävinä edessään!

– Emme ehtineet puhua paljon, koska olimme keskellä kuvauksia. Hän oli kuitenkin hyvin positiivinen ja toivotti meille onnea. Mustassa tornissahan on kyse hyvän ja pahan taistelusta, mikä on monen hienon tarinan ytimessä. Mielestäni Stephen on sijoittanut kertomuksen uskomattoman hienoon ja kiinnostavaan maailmaan.

Elba, Arcel ja puvustaja Trish Summerville stailasivat Revolverimiestä yhdessä. Asuun kuuluu erittäin näyttävä pitkä nahkatakki – ja tietysti aseet.

– Se oli todellista yhteistyötä, Elba kertoo. – Revolverimies on kuvailtu hyvin kirjoissa, ja hänestä on paljon kuvia. Me suodatimme kirjojen ja sarjakuvien kuvailuista jotain omaamme ja lopputulos on mielestäni kekseliäs ja cool.

– Heti takin päälle puettuani ymmärsin kuinka näyttelemäni mies liikkuisi. On mielenkiintoista, kuinka puvut omalta osaltaan tosiaan auttavat luomaan hahmoja. Ase vain vyötäisille ja matkaan.

Haastattelu ja kuvat: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland