Suomalainen elokuvasäveltäjä Sanna Salmenkallio palkittiin Berliinissä

Kuva: Thomas Kolbein, Bjørk Olsen.

Sanna Salmenkallio sai Harpa-palkinnon musiikistaan elokuvaan Aalto.

Säveltäjä Sanna Salmenkallio palkittiin lauantaina pohjoismaisella Harpa-elokuvamusiikkipalkinnolla.

Palkinto jaetaan vuosittain Berliinin elokuvafestivaalien yhteydessä järjestävillä pohjoismaisilla elokuvamusiikkipäivillä.

Vuonna 2020 ensi-iltansa saanut Virpi Suutarin ohjaama Aalto-dokumenttielokuva vie matkalle Alvar Aallon ja Aino Aallon rakkaustarinaan, heidän ajatteluunsa ikonisten teosten taustalla sekä heidän suunnittelemiensa rakennusten ja esineitten luo ympäri maailmaa.

Elokuva on koottu pääasiassa  arkistomateriaaleista, joita Sanna Salmenkallion musiikki avaa tilallisiksi ja emotionaalisiksi kokemuksiksi.

Kansainvälinen tuomaristo toteaa sävellyksen olevan ”lumoava” ja ”erittäin hyvin kirjoitettu, intiimi klassiseen tyyliin sävelletty teos”. Perusteluissa kuvataan, kuinka sävellys ”onnistuu inhimillistämään huonekalut ja arkkitehtuurin, joita dokumentissa nähdään. Se saa suorastaan tuntemaan esineet ja rakennukset, luoden vahvan yhteyden sekä Aaltoon että hänen taiteeseensa”.

”Tämän musiikin palkitseminen kansainvälisesti merkitsee minulle paljon, kiitän Alvar ja Aino Aaltoa heidän esimerkistään kansainvälisyydessä, rohkeudessa ja sinnikkyydessä. Ilman näitä tienraivaajia minäkään en olisi tässä. Kiitän myös Virpi Suutaria ja koko suunnattoman taitavaa ja sitoutunutta tekijäryhmää, joka antoi minulle mahdollisuuden olla osana Aaltojen ideologian mukaista kokonaistaideteosta”, Salmenkallio toteaa kiitossanoissaan.

Harpa-elokuvamusiikkipalkinto on jaettu vuodesta 2010. Suomi on voittanut Harpa-palkinnon aikaisemmin kahdesti. Harpa-kilpailu järjestetään yhteistyössä pohjoismaisten musiikintekijäjärjestöjen sekä musiikin vienninedistämisorganisaatioiden kanssa.

Aalto sai Episodin arviossa täydet viisi tähteä.

”Arkistokuva, tämän päivän haastattelut sekä tarkat ja viipyilevät kuvat mestariteoksista yhdistetään upeaan musiikkiin, joka Aallossa on Sanna Salmenkallion käsialaa”, Jesse Raatikainen kirjoitti.

Aiheeseen liittyvät elokuvat