Suomalainen indieleffa sai kansainvälisen palkinnon

Kotimainen independent-fiktioelokuva Pystyssä on voittanut parhaan esikoiselokuvan palkinnon Lontoon Raindance-festivaaleilla. Raindance on independent-elokuvien festivaali, joka järjestää myös elokuvaopetusta.

Pystyssä on ohjaaja Márton ”Mara” Jelinkón ensimmäinen pitkä fiktioelokuva. Hän on työskennellyt myös elokuvaajana.

Elokuva on tekijöiden mukaan toteutettu kengännauhabudjetilla käyttäen digitaalista tallenusformaattia ja elokuvaa varten työstettyä improvisaatiometodiikkaa näyttelijäntyön, visuaalisen ilmeen sekä kameratyöskentelyn yhdistämiseksi.

Pystyssä toteutettiin riippumattomana, itse rahoitettuna tuotantona ilman julkista tukea. Elokuvan työryhmä koostui elokuva-ammattilaisista ja Taideteollisen korkeakoulun sekä elokuva-alan ammattikorkeakoulujen loppuvaiheen opiskelijoista.

Elokuva kertoo Ellistä (Heidi Lindén), joka rahoittaa opiskelijaelämäänsä, biletystään Punavuoressa ja velkojensa takaisinmaksua kyseenalaisin keinoin. Iiris (Kristiina Puukko) taistelee naiseutensa kanssa työskennellessään lain ulkopuolisena velkojana. Molempien pitää kohdata valintojensa seuraukset, kun kohtalo pakottaa heidät toimimaan yhdessä selviytymisen toivossa.

Pystyssä esitettiin vuoden 2011 Helsingin Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla.

Lisätietoa Raindance-festivaaleilta täällä.