Suomalainen taitoluisteluelokuva saa kansainvälisen ensi-iltansa Kanadassa

Free Skate tulee Suomessa elokuvateattereihin lokakuun lopulla.

31.8.2022 15:56

Roope Oleniuksen ohjaama taitoluisteluelokuva Free Skate saa kansainvälisen ensi-iltansa Cinéfest Sudbury International Film Festivalin World Cinema-sarjassa syyskuussa.

Cinéfest Sudbury järjestetään nyt 34. kertaa, ja ohjelmistossa nähdään Free Skaten ohella niin Ruben Östlundin Cannesin Kultaisen palmun voittanut Triangle of Sadness kuin Sigourney Weaverin ja Elizabeth Banksin tähdittämä Call Jane.

Free Skate on ainoa suomalainen elokuva tämän vuoden ohjelmistossa.

“Onhan tämä aivan mieletöntä saada Free Skate ohjelmistoon näin hienoille elokuvafestivaaleille ja vielä omien idolien elokuvien rinnalle. Pandemian vuoksi on useampi hieno kansainvälinen näytönpaikka mennyt sivu suun, joten nyt saa vihdoin huokaista helpotuksesta, kun elokuva saa näinkin hienon tilaisuuden rapakon toisella puolen,” toteaa ohjaaja Roope Olenius.

“Pohjois-Amerikan markkinat tuntuu aina siltä haastavimmalta ympäristöltä, mutta jälleen löydämme paikkamme sieltä tekijöinä. Tämä on hieno avaus noita markkinoita ajatellen,” jatkaa elokuvan näyttelijä-käsikirjoittaja-tuottaja Veera W. Vilo.

Free Skate on taitoluistelumaailmaan sijoittuva nuoren naisen kasvutarina, jossa lupaava taitoluistelija loikkaa Venäjältä Suomeen paetakseen epäinhimillisiä olosuhteitaan. Valoisasta tulevaisuudesta ja uusista mahdollisuuksista huolimatta menneisyys ei päästä häntä kahleistaan. Hän tajuaa, että vaikean menneisyyden kohtaaminen on ainoa reitti maailman huipulle.

Elokuvan pääosan tekee entinen joukkuevoimistelun maailmanmestari Veera W. Vilo (Punainen kohina, Kyrsyä – Tuftland), joka on myös käsikirjoittanut elokuvan. Muissa rooleissa nähdään mm. Leena Uotila, Karoliina Blackburn, Jevgeni Haukka, Saara Elina, Miikka J. Anttila, Regina Launivuo, Sirke Lääkkölä, Ilona Chevakova ja Viivi Pumpanen. Belgian olympiadi ja tämän vuoden MM-hopeamitalisti Loena Hendrickx tekee elokuvan vaativimmat luistelustuntit. Elokuvan yhtenä tuottajana toimiva ja luisteluroolin tekevä Teea Siltanen on entinen muodostelmaluistelun maailmanmestari.

Monikielinen elokuva nojaa ajankohtaisiin naisurheilijoiden tarinoihin sekä tekijätiimin omakohtaisiin kokemuksiin huippu-urheilusta. Tapetille nousevat niin lajisidonnaiset kuin ihmiskauppaa sivuavat kysymykset.

Elokuva on Roope Oleniuksen toinen kokopitkä ohjaustyö. Hänen ensimmäinen elokuvansa, junttikauhu Kyrsyä – Tuftland (2017) palkittiin usealla kansainvälisellä elokuvafestivaalilla (mm. Other Worlds Austin, Horrorant Film Festival) ja sai Suomen lisäksi rajatun elokuvateatterilevityksen myös Yhdysvalloissa ja Kreikassa.

Free Skate saa ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa 21.10.2022.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa