Suomalaiselokuva palkittiin Toronton elokuvajuhlilla

Cannesin elokuvajuhlilla otetussa kuvassa Yasmin Warsame, Omar Abdi, Khadar Ahmed. Kuva: Sami Kuokkanen.

Tarina perheestä äärimmäisten valintojen edessä.

Heinäkuussa Cannesin elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanut Guled & Nasra palkittiin festivaalin Amplify Voices -palkinnolla. Suomalainen tuotanto tulee valtakunnalliseen teatterilevitykseen Suomessa 12. marraskuuta.

Khadar Ayderus Ahmedin ohjaama ja tuotantoyhtiö Bufon tuottama Guled & Nasra (kansainväliseltä nimeltään The Gravedigger’s Wife) palkittiin Toronton elokuvajuhlilla viime yönä Suomen aikaa. Elokuvalle myönnettiin festivaalin jakama, elokuvataiteen monimuotoisuutta edistävä Amplify Voices Award.

Palkinnosta päättänyt tuomaristo kehuu elokuvan onnistuvan samanaikaisesti kuvaamaan tarkasti somalikulttuuria ja kertomaan universaalin tarinan.

Toronton elokuvajuhlat on Pohjois-Amerikan suurin elokuvafestivaali. Torontosta eilen Suomeen palannut Ahmed on voitosta häkeltynyt:

”Elokuvan festivaalilla saama poikkeuksellisen liikuttunut vastaanotto oli jo itsessään upea kokemus, mutta kyllä tämä palkintokin todella sykähdyttää. Erityisesti juuri tässä palkintokategoriassa voitto tuntuu hienolta. Somalinkielinen, saati sitten Djiboutissa kuvattu elokuva on vielä tänä päivänä todellinen harvinaisuus, mutta tällaisten tunnustusten jälkeen toivottavasti tulevaisuudessa ei enää, näin ainakin haluan vankasti uskoa. Elokuvamme on jo nyt ehtinyt osoittaa, että tällaisille teoksille on selkeä tarve.”

Guled & Nasra on tarina perheestä äärimmäisten valintojen edessä. Intiimi perhedraama sai maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien Kriitikoiden viikolla heinäkuussa.

Elokuva kuvattiin syksyllä 2019 itä-Afrikan Djiboutissa suomalais-ranskalais-djiboutilaisen työryhmän voimin ja sen pääosissa nähdään helsinkiläinen Omar Abdi, huippumallina maailmanmaineeseen noussut karismaattinen kanadalaistähti Yasmin Warsame sekä nuori djiboutilaislupaus Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim.

YouTube video