Suomalaiset Star Wars -pahikset tekevät hyvää

23.4.2013 13:56

Kaukaisessa galaksissa kauan, kauan sitten käytiin suuri hyvän ja pahan taistelu, jonka jälkimainingit tuntuvat edelleen jopa Suomessa. Star Wars, suomalaisittain Tähtien sota, on kolahtanut miljooniin faneihin – joihinkin huomattavasti enemmän kuin toisiin.

Eräät amerikkalaiset fanit innostuivat Tähtien sota -pahisten asujen rakentamisesta ja niihin pukeutumisesta. Vuonna 1997 he perustivat Vaderin nyrkkinäkin tunnetun 501st legioonan, jopa tavaramerkistään tarkan George Lucasin hyväksynnän saaneen fanijärjestön. Järjestö levittää Tähtien sodan evankeliumia maailmalle ja harjoittaa hyväntekeväisyyttä.

Vuosien varrella 501st legioona on levinnyt ympäri maapalloa, ja pahisten lisäksi joukkoon on liittynyt muitakin hahmoja Star Wars -universumista. 501st Nordic Garrison on legioonan Pohjoismaat kattava jaosto. Sen Suomen maavastaava ja PR-upseeri on Johnnie Saares, jolta kysyimme mitä fanitoiminnan kannalta merkitsee se, että Disney osti Star Warsin oikeudet ja suunnittelee uusia elokuvia.

– Niiltä osin kuin asia meitä 501st Legionin ja Rebel Legionin sekä muidenkin LFL:n [Lucasfilm Ltd.] hyväksymien pukuporukoiden osalta koskettaa, jatkamme entiseen malliin ympäri maailma, vieden Star Warsin hahmoja erilaisiin tapahtumiin ja keräten pottia hyväntekeväisyyteen, aivan kuten tähänkin asti. Meillä on aina ollut lämpimät ja läheiset välit LucasFilmiin sekä myöskin Disneyn kanssa, emmekä odota mitään muutoksia asian tiimoilta. Olemme erittäin innoissamme siitä, että uusia elokuvia julkaistaan. Aivan taatusti ympäri maailman pukuharrastajat alkavat tutkia uusia pukuja sekä hahmoja, ja pian saadaan nekin mukaan meidän tapahtumiimme.

Onko 501st Nordic Garrison, johon suomalaiset harrastajat kuuluvat, maailman pohjoisin legioona?

– Kyllä. Ainakin tällä hetkellä. Joskus olemme ”väitelleet” siitä, kenellä on pohjoisin troopperi, ja tällä hetkellä Suomi vie voiton Alaskan Garrisonista yhdellä oululaisella jäsenellä. Koska olemme uniikki porukka, sillä meillä on ainoana maailmassa neljä maata samassa Garrisonissa, niin pohjoista vetoapua saadaan tarvittaessa Norjasta, Saares vitsailee.

Kuka tahansa legioonalaisia erilaisissa tempauksissa nähnyt tietää, että heidän upeat asunsa ovat pikkutarkkaa työtä. Miten Garrisonin legioonalaiseksi pääsee, onko oltava valmis puku?

– Mukaan pääsemiseen tarvitaan ihan ensiksi yhteydenotto esimerkiksi vaikka minuun. Siitä lähdetään kuulostelemaan ja katselemaan, että miten lähdetään siitä etenemään. Mutta puku on se, jolla pääsee täysjäseneksi mukaan. Se ei voi olla ihan mikä tahansa puku vaan elokuva-autenttinen ja tarkka ”kopio” elokuvassa, pelissä yms. nähdystä hahmosta.

– Puku ei kuitenkaan ole ehdoton edellytys, vaan mukaan pääsee myös Supportina, joka on meille todella tärkeä henkilö, kun olemme trooppaamassa. Supportilla on tärkeä rooli pukujen kanssa auttamisessa sekä itse troopissa, esimerkiksi auttamalla valokuvien kanssa sekä katselemalla meidän perään etteivät puvut vaurioidu liian innokkaiden fanien toimesta näin esimerkiksi, Saares lieventää kriteereitä.

– Ja ei, vaikka meillä kaikilla on elokuva-autenttiset puvut ja näytämme täysin elokuvien hahmoilta, meillä ei ole mitään mystisiä voimia! Ainoa ”voimamme” on se, että haluamme auttaa apua tarvitsevia lapsia ympäri maailmaa, ja siksi lahjoitamme aina kaiken esiintymisistä saadun tuoton lyhentämättömästi hyväntekeväisyyteen.

Entä pitääkö toimintaan mukaan pääsemiseksi käydä läpi jokin Star Wars -testi?
– Mitään muita testejä ei ole. Me olemme fanikerho, emme uskonto.

26.–28. huhtikuuta troopperit esiintyvät Pasilan messukeskuksessa Helsingissä. Miten näytte Model Expossa?

– Meitä voi olla hankala olla huomaamatta tällä kertaa. Standimme on Jedin paluu -teeman mukainen ja sen verran vaikuttava, että toista samanlaista ei ole ennen nähty missään. Paitsi elokuvaa tehdessä, Saares lupaa.

– Expo on siitä erityinen, että se on suurin koskaan Suomessa järjestetty tapahtuma, jossa olemme mukana. Meitä on tänä vuonna mukana kuutisenkymmentä tuttua elokuvahahmoa, joten kannattaa varata kamera mukaan ja tilaa muistikortille. Kaikille kiinnostuneille järjestetään Expossa infotilaisuus, jossa pääsee juttelemaan ja kyselemään meistä ja jäseneksi pääsemiseen liittyvistä asioista molempien päivien viimeisenä tunteina. Lisäinfoa löytyy meidän standilta.

Lisätietoa myös 501st Nordic Garrisonin kotisivuilta.

Kuva: Nordic Garrison Ruotsissa Temuera Morrisonin kanssa. Morrison näytteli palkkiometsästäjä Jango Fettiä sekä kaikkia klooneja uuden trilogian osissa 2 ja 3. Saares kuvassa Ben Kenobina.

 

Lisää luettavaa