Suomalaisten katselutottumuksia tutkittu

26.3.2010 15:21

Suomen elokuvasäätiö on teettänyt tutkimuksen suomalaisten elokuvien katselutottumuksista ja näkemyksistä. Tutkimuksessa selvisi, että joka kymmenes 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista käy elokuvateatterissa vähintään kerran kuukaudessa ja selvästi yli puolet (61 %) vähintään kerran vuodessa. Kotimaisen elokuvan käy katsomassa noin kaksi viidesosaa suomalaisista vähintään kerran vuodessa.

Elokuvan valinnassa tärkein tekijä on elokuva aihe: 94 % elokuvissa kävijöistä valikoi elokuvansa ensisijaisesti juuri aiheen perusteella. Seuraavaksi tärkein vaikuttaja on ystävien suositukset (76 % pitää tärkeänä) ja elokuvan näyttelijät (71 %). Puolet elokuvissa kävijöistä pitää elokuvan saamia hyviä arvosteluja mediassa tärkeänä valintatekijänä.

Elokuvaa katsotaan elokuvateattereissa ison valkokankaan ja äänimaailman takia. Yli neljä viidesosaa yli 15 vuotta täyttäneistä pitää edellä mainittuja tärkeinä syinä sille, että käy katsomassa elokuvan nimenomaan elokuvateatterissa. Vuoden 2008 tutkimukseen verrattuna näiden syiden merkitys on hieman kasvanut. Myös muut katsomismukavuuteen liittyvät tekijät kuten salin koko ja istuimet ovat tärkeitä motiiveja teatteriin menolle.

Kaksi kolmasosaa 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista pitää uutta kotimaista elokuvaa kiinnostavana. Uusia kotimaisia elokuvia pidetään laadukkaina, hauskoina ja liikuttavina. Juuri kotimaisia elokuvia mieluiten katsovia on neljäsosa 15 vuotta täyttäneistä.

Tutkimukseen osallistuneita pyydettiin myös nimeämään suosikkinsa viimeisen kahden vuoden aikana elokuvateattereissa ilmestyneistä kotimaisista elokuvista. Parhaimmiksi nousivat Klaus Härön Postia pappi Jaakobille ja Aleksi Mäkelän Rööperi, joiden molempien osuus oli noin 10 %. Seuraavaksi eniten mainintoja saivat Timo Koivusalon Täällä Pohjantähden alla sekä Kari Väänäsen Havukka-ahon ajattelija, molemmat 5 % osuudella.

Tutkimus on luettavissa kokonaisuudessaan elokuvasäätiön sivuilla.

Episodi/JH

Kuva elokuvasta Kansakunnan olohuone

Lisää luettavaa