Suomessa tehtiin Oppenheimerista kertova tv-elokuva jo vuonna 1967: Löytyy Areenasta

Vuoden 1967 televisiotuotanto kertoo Robert Oppenheimerin kuulusteluista.

9.10.2023 10:45

Christopher Nolanin suurelokuva Oppenheimer valloitti maailman valkokankaat kesällä. Se ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun atomipommin keksijä Robert Oppenheimerista on tehty elokuva.

Suomessa tehtiin televisiota varten Oppenheimerista kertova teatteridramatisointi jo vuonna 1967. Yle TV1:n Teatteritoimituksen tuotanto Oppenheimerin tapaus keskittyy kuulusteluihin, joihin Oppenheimer joutui vuonna 1954.

Elokuva lisättiin viime viikolla Yle Areenaan.

Atomienergiakomissio kuulusteli Oppenheimeria useita viikkoja, koska hänen epäiltiin olevan epälojaali Yhdysvalloille. Puntarissa ovat valtion etu, ystävyyssuhteet ja moraaliset arvot.

Timo Bergholmin ohjaamassa televisiotuotannossa Oppenheimeria esittää Matti Oravisto. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Tauno Söder, Toivo Mäkelä, Matti Ranin ja Helge Herala.

Yle julkaisi viime viikolla Areenassa myös samasta näytelmästä tehdyn Radioteatterin kuunnelman Tapaus Oppenheimer. Siinä Oppenheimeria esittää Komisario Palmun roolista tuttu Joel Rinne ja ohjauksesta vastaa Kalle Holmberg. Tämäkin tuotanto on vuodelta 1967.

Elokuva Oppenheimerin tapaus on katsottavissa tästä linkistä. Radionäytelmä Tapaus Oppenheimer on kuunneltavissa Ylen podcasteissa täältä.

Lisää luettavaa