Takavuosien menestyssarja takoo huikeita lukuja Netflixissä – Käsikirjoittajan palkka alle 300 dollaria

Suits on kesän sarjatapauksia – neljä vuotta päättymisensä jälkeen.

18.8.2023 15:30

Uutisoimme aiemmin Suits-sarjan yllättävästä uudesta kukoistuksesta sen jälkeen, kun Netflix hankki oikeudet näyttää lakimiesdraamaa alustallaan Yhdysvalloissa.

Netflixissä ja Peacockissa, joista molemmista Suitsia voi katsoa, sarja on kerännyt yhteensä 12,8 miljardia katseluminuuttia neljän ensimmäisen viikon aikana Netflix-julkaisun jälkeen, ja se on noussut näin ollen alustojen katsotuimpien ohjelmien joukkoon. Suomessa sarjaa tunnetaan nimellä Pukumiehet, ja se on saatavilla myös kotimaisessa Netflix-valikoimassa.

Sarjan saaman uuden, valtavan suosion johdosta yksi sen käsikirjoittajista, Ethan Drogin, kirjoitti artikkelin Los Angles Timesiin. Teksti kertoo todellisuudesta, jonka vuoksi Hollywoodin käsikirjoittajat ovat olleet kesän lakossa: sarjan suosiosta huolimatta kompensaatiot ovat olleet pieniä.

Drogin kertoo tekstissään esimerkkinä kirjoittaneensa ensimmäisen kauden kahdeksannen jakson. Tästä jaksosta hän ansaitsi viimeisellä vuosineljänneksellä 259,71 dollaria rojalteja miljoonayleisöstä huolimatta. Sarjan kuusi käsikirjoittajaa ovat hänen mukaansa saaneet ensimäisestä kaudesta jaettavakseen yhteensä 3000 dollaria viimeisen vuosineljänneksen aikana.

”Kyllä, on tyydyttävää, että sarja on löytänyt uuden ja suuremman yleisön tänä kesänä Netflixissä. Jokainen kirjoittaja ja näyttelijä toivoo, että heidän työnsä kestäisi aikaa. Ja kyllä, olen kiitollinen siitä, että olen ollut mukana Suits-sarjan tekoprosessissa kahdeksan sen yhdeksästä kaudesta”, Drogin kirjoittaa Los Angeles Timesiin.

”Mutta 259,71 dollaria massiivisen yleisön edessä esitetyn ohjelman kirjoittamisesta? Tämä on syy siihen, miksi kirjoittajat ja näyttelijät ovat lakossa. Tämä on syy siihen, miksi SAG-AFTRA:n presidentti Fran Drescher on käyttänyt termejä kuten ”epäamerikkalainen” kuvailemaan tätä järjestelmää.”

Summat ovat pieniä siitäkin näkökulmasta, että Netflix ei turvallisesti arvioiden ostanut NBCUniversalilta sarjan näytösoikeuksia neljän tai edes viiden numeron kokoisella summalla, vaan paljon kalliimmalla. Lisäksi Pukumiehistä on tehty japanilainen, egyptiläinen ja eteläkorealainen versio, joista sarjan luoneet käsikirjoittajat eivät ole saaneet vielä lainkaan rojalteja, Drugin kertoo.

Yhdeksän kautta kattavassa Suits-sarjassa seurataan Pearson Hardman -lakifirman toimintaa ja henkilöhahmojen elämää. Tarinan keskiössä on Michael Ross (Patrick J. Adams), hämmästyttävän muistin omaava nuorukainen, sekä Harvey Specter (Gabriel Macht), kokenut ja itsevarma lakimies. Sarja jäi Meghan Marklen viimeiseksi roolityöksi näyttelijänä ennen kuin hänestä tuli Prinssi Harryn puoliso ja Sussexin herttuatar.

Lähde: Los Angeles Times, Deadline, Screenrant

Lisää luettavaa