”Talviurheilu on ollut Suomessa elitististä ja kovin valkoista” – Uutuussarjan mäkihyppääjä on somalialaistaustainen nainen

Kuka voi nousta Suomessa perinteikkäässä lajissa koko kansan idoliksi?

18.2.2024 09:00

Kriittinen piste on suomalaiseen talviurheilumaailmaan sijoittuva uutuussarja sisukkuudesta ja unelmien tavoittelusta.

Yle-tuotannon päähenkilö on 19-vuotias Hodan Ibrahim (Fadumo Hersi), somalitaustainen nuori nainen, joka haluaa nousta maailman parhaaksi mäkihyppääjäksi.

Olosuhteiden pakosta Hodan joutuu muuttamaan Ylitorniolle isänsä luo, eikä tiedä voiko uudessa kotipaikassaan enää jatkaa mäkihyppyä ja olympiaunelman tavoittelua. Ylitorniolla Hodan kohtaa kuitenkin kolmen vanhan mäkihyppäävän miehen joukon, ja toivo herää uudelleen.

Entisen olympiaurheilija Sepon (Timo Torikka) johtaessa kotikutoista valmennustiimiä Hodan alkaa valmistautua ratkaisevaan kisaan Ylitornion pikkuruisessa hyppyrimäessä.

Mäkihyppy lajina toi oman mausteensa kuvauksiin, kerrotaan Ylen tiedotteessa.

Torneissa kuvaaminen oli suunniteltava huolellisesti niin, että jyrkässä ja korkeassa paikassa kuvaaminen onnistui turvallisesti isolla ryhmällä. Hodanin roolia varten Fadumo Hersi harjoitteli personal trainerin ohjauksessa ja totutteli hyppyvarusteiden käsittelyyn.

Sarjassa nähdyistä hypyistä vastaavat kuitenkin stuntit. Stunttihyppääjinä toimivat kokeneet mäkihyppääjät Toni Nieminen ja Julia Kykkänen.

Sarjan pääkäsikirjoittaja ja tuottaja Antti Kaarlelan mukaan idea syntyi hänen miettiessään kuvaa mäkihyppytornin puomilla istuvasta kypäräpäisestä urheilijasta. Kuka voi nousta Suomessa perinteikkäässä lajissa koko kansan idoliksi?

”Talviurheilu on ollut Suomessa elitististä ja kovin valkoista. Sarja kysyy, voisivatko perinteiset talvilajit olla enemmän koko kansan lajeja.”

Sarjan on ohjannut Kaisa El Ramly.

Kriittinen piste tulee tänään katsottavaksi Yle Areenaan. Sarjaa esitetään myös TV1:ssä sunnuntaisin klo 21.05.

Lisää luettavaa