Tämä elokuvantekijä antoi inspiraation Tähtien sodalle ja spagettiwesterneille

15.12.2015 10:30

Japanilaisen mestariohjaajan Akira Kurosawan (1910–1988) kuusi digitaalisesti restauroitua klassikkoa on julkaistu upeana blu-ray-kokoelmana.

Rashomonissa (1950) raunioituneessa temppelissä sadetta pitävät miehet ryhtyvät kertomaan kolmannelle miehelle tarinaa rikoksesta, jonka faktat ovat hämärän peitossa. Kyseessä on vaikuttavin todiste Kurosawan edelläkävijyydestä ohjaajana ja kerronnan muotojen innovatiivisesta käyttämisestä. Neljän eri näkökulman kautta kerrottu tarina murhasta ja raiskauksesta kasvaa kutkuttavaksi mysteeripalapeliksi, joka jättää kabuki-teatterin tyyliin neljännen seinän näyttämättä. Kurosawan mukaan totuus on tulkinnanvarainen ja vain ihmisen hyvillä teoilla ja pahojen tekojen sovittamisella on lopullista merkitystä.

Seitsemän samuraita (1954) ei ole vain Kurosawan suurin ja tunnetuin mestariteos. Se on kaikkien samuraielokuvien äiti, historiallinen toimintajärkäle ja identiteettiä pohtiva psykologinen draama. 1500-luvun Japaniin sijoittuvassa tarinassa pieni maalaiskylä kärsii rosvojen jatkuvista hyökkäyksistä. Kylän vanhin ja viisain mies neuvoo farmareita palkkaamaan samuraisotureita kylän suojaksi. Palkkausprosessi on köyhille viljelijöille raskas, mutta lopulta he onnistuvat taivuttelemaan seitsemän hyvin erilaista miekkamiestä tehtävään. Poikkeuksellisen universaalissa hyvät vastaan pahat –tarinassa huippuluokan viihdearvot, elokuvatekninen taituruus ja hahmojen sisäinen syvyys kohtaavat toisensa jalostuneella määrätietoisuudella.

Seittien linna (1957) on Kurosawan loistelias tulkinta Macbethista. Kuten William Shakespearen alkuperäinen näytelmä, myös Seittien linna on eräs tekijänsä synkimmistä ja verisimmistä luomuksista. Sokean vallanhimon, paranoian ja murtuvan kunnian ja moraalin yhteisesti synnyttämä hulluus ajaa Toshirô Mifunen tulkitseman kenraalin tuhoon finaalissa, jonka kuuluisa nuolisadejakso jaksaa ällistyttää.

Mestarin kepeimpiin teoksiin kuuluvassa Kätketyssä linnakkeessa (1958) Mifune esittää feodaalisotien jalkoihin jääneen prinsessan suojelijaa. Maattomaksi jäänyt prinsessa pakenee uskollisen kenraalinsa kanssa vihollisia, jotka tavoittelevat tämän hallussa olevaa kultaa. Pian heidän piilopaikkaansa eksyy kaksi vangitsijoiltaan karannutta maanviljelijää, jotka ryhtyvät auttamaan prinsessaa saadakseen osan kullasta. Tunnelmassaan surrealismiin yltävä toimintadraama on Kurosawan ensimmäinen laajakangaselokuva. Tarinan modernisoitu scifiversio valmistui 1977 George Lucasin toimesta.

Yojimbo – Onnensoturi (1961) kertoo kahden kilpailevan jengin väliin saapuvasta kulkurisamuraista. Viileän ja nihilistisen samuraiklassikon rupinen ihmiskuva on toiminut inspiraationa monille nykyajan toimintaelokuvista. Teknisesti kyseessä on eräs Kurosawan tyylikkäimmin ohjatuista ja kuvatuista elokuvista, johon oman lisänsä tuo myös Masaru Saton mainio musiikki. Sergio Leonen 1964 ohjaama uusintaversio synnytti modernin spagettiwesternin.

Samuraimiekan (1962) tarina jatkuu suoraan siitä, mihin Yojimbo lopetti. Jätettyään edellisen kaupungin taakseen Mifune saapuu illansuussa seuraavaan ja kuulee keskustelun, joka johtaa auttamaan nuoria klaaninsotureita. Edeltäjäänsä kevyemmän mutta yhtä viihdyttävän ja tyylitellyn samuraielokuvan taistelukohtaukset jättävät suun auki ihastuksesta.

Ainoat ekstrat ovat Rashomonin traileri ja restauroinnista kertova lyhyt kooste.

Tuomas Riskala

Rashomon – paholaisen temppeli ★★★★★
Seitsemän samuraita ★★★★★
Seittien linna ★★★★★
Kätketty linnake ★★★★
Yojimbo – Onnensoturi ★★★★★
Sanjuro – Samuraimiekka ★★★★
Ekstrat (Rashomon) ★★

kurosawa_tuotekuva_bd

Lisää luettavaa