Tämän takia Amazing Spider-Man 2 ei tule Finnkinon teattereihin

Leffafaneja hämmensi eilen tullut uutinen, jonka mukaan The Amazing Spider-Man 2 jää pois Finnkinon ohjelmistosta. Asiasta kertoivat muun muassa Iltalehti ja Helsingin Sanomat.

Elokuvan piti tulla ensi-iltaan 25. huhtikuuta, mutta Finnkino ja elokuvan maahantuoja eivät ole päässeet asiassa sopimukseen, joten näyttää vahvasti siltä, että Finnkino vetää sen kokonaan pois ohjelmistostaan.

The Amazing Spider-Man 2 on Sony-yhtiön tuotanto. Suomessa sitä edustaa Walt Disney Company.

Vaikka elokuva jää pois Finnkinon teattereista, ensi-ilta ei varsinaisesti peruunnu. Maahantuoja vakuuttaa Helsingin Sanomille, että ensi-ilta järjestetään suunnitellusti, mutta vielä ei tiedetä missä teattereissa. Helsingin Bio Rex on yksi mahdollinen vaihtoehto, sillä se ei kuulu Finnkinon ketjuun. Bio Rex -elokuvateatterit omistaa nykyään ruotsalainen Svenska Bio.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan sopimuskiista koskee elokuvan filmivuokraa eli osuutta, jonka elokuvan maahantuoja saa lipputuloista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Finnkino ja Disney eivät ole päässeet sopimukseen siitä, miten lipputulot jaetaan.

Koska Finnkino on lähes monopoliasemassa, sillä on ollut yleensä hyvät neuvotteluasemat. The Amazing Spider Man 2 on taas yksi kevään odotetuimpia elokuvia, jolla Disney toisi varmasti katsojia teattereihin. Toisaalta Hämähäkkimies ei Suomessa ole yhtä suosittu kuin kotimaassaan Yhdysvalloissa, joten sillä saattaa olla liian korkea hintalappu Finnkinon mielestä.

Elokuvista käydään tiukkoja neuvotteluja muissakin Pohjoismaissa. Helsingin Sanomat kertoo, että Norjassa sattui samantyyppinen tapaus. Captain America -elokuvan teatterilevitys peruttiin, kun maahantuoja ja teatteri eivät päässeet sopimukseen.

Finnkino ei ole toistaiseksi halunnut paljastaa onko The Amazing Spider-Man 2:n kohdalla kyse filmivuokrasta. Disney-yhtiön toimitusjohtaja Jussi Mäkelä kuitenkin kertoi Helsingin Sanomille, että heidän osuutensa lipputuloista putosi viime vuonna. Finnkino yhdistyi viime vuonna ruotsalaisen SF Bion kanssa. Sen jälkeen elokuva-alalla on Helsingien Sanomien mukaan pelätty sitä, että teatterit nostavat omaa osuuttaan lipputuloista. Kyse on yksinkertaisesti siis siitä, että teatterit haluavat parantaa tulostaan.

Tällä hetkellä näyttää joka tapauksessa siltä, että kisassa ei ole voittajaa. Suurin häviäjä on pettynyt elokuvan katsoja.

(Episodi/JH)

Aiheeseen liittyvät jutut