Tänään Teemalla: Vuoden 2015 Oscar-voittaja on hämmästyttävä saaavutus – ”Mitään tällaista ei ole nähty koskaan aikaisemmin”

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2015 valmistunut unkarilainen elokuva Saulin poika.

Auschwitzin keskitysleirille sijoittuvan elokuvan keskushahmo (Géza Röhrig) on sonderkommando, erikoisaseman saanut vanki, jonka tehtävänä on polttaa ruumiita. Saul löytää ruumiskasasta pojan, jota hän pitää omaa lapsenaan. Hän haluaa saada pojalle juutalaisen rituaalin mukaisen siunauksen ja päättää etsiä vankien joukosta rabbin. Asiasta tulee Saulille pakkomielle.

Elokuvan kaikki tapahtumat nähdään Saulin näkökulmasta. Kapealla kuvasuhteella kuvatut pitkät otokset seuraavat Saulin ahdistuneita kasvoja. Samalla kuvan reunoilla ja ulkopuolella tapahtuu hirvittäviä asioita.

Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla palkittu Saulin poika on unkarilaisen László Nemesin esikoispitkä. Se tuntuu hämmästyttävältä, sillä kyseessä on niin täydellisen hallittu ja syvällinen teos. Keskitysleirille sijoittuvia elokuvia on tehty valtavasti, mutta mitään tällaista ei ole nähty koskaan aikaisemmin.

Saulin poika esitetään Yle Teemalla perjantaina 18.10.2019 klo 22.00. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat