Tänään tv:ssä: Älä jätä tätä kylmäävän hyvää viiden tähden elokuvaa katsomatta – Äläkä anna nimen hämätä!

IMDb-arvosana 7,8.

26.5.2021 05:00

Vuonna 2019 valmistunutta saksalaiselokuvaa esitettiin teattereissa englanninkielisellä nimellä System Crasher.. Yle esittää sen nyt televisiossa nimellä Systeeminmurskaaja.

Yhdeksänvuotias Benni (Helena Zengel) on todellinen ongelmatapaus. Yhteiskunnan erilaisista instituutioista ryhmäkodeista sairaalaan kiikutettava tyttö ei hallitse tai kunnioita sosiaalisia tai fyysisiä rajoja, ja suuttuessaan hän on pidättelemättömän väkivaltainen ja/tai itsetuhoinen. Ja hän suuttuu usein ja herkästi, ja antaa mielellään lietsoa itsensä kaiken muun peittävään helpottavaan raivoon.

Niinpä Benni on tapaus, joka rikkoo järjestelmän: liian vaikea, jotta lastensuojelun työkalut riittäisivät, mutta liian pieni, jotta voitaisiin ottaa käyttöön järeät pakkokeinot.

Episodin arviossa elokuva sai täydet viisi tähteä.

Systeeminmurskaaja on kylmäävä elokuva, mutta se ei ole kylmä. Benni on hirviö, mutta hän on pieni, avuton hirviö maailmassa, jonka tietää muutaman vuoden kuluttua murskaavan voimattoman raivon, kunhan tietyt byrokraattiset ehdot täyttyvät.

Lastensuojelun työntekijätkään eivät ole tarinan pahiksia. Heidän on välitettävä hoidokeistaan, mutta he eivät saa välittää näistä. Se on huono yhtälö, kun vastassa on lapsi, joka vaatii ehdotonta sitoutumista mutta ei osaa ottaa vastaan rakkautta.

Systeeminmurskaaja esitetään Yle Teemalla keskiviikkona 26.05.2021 klo 22.00. Areenassa 2 kk 28 päivää.

Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia