Tänään tv:ssä: Yksi kaikkien aikojen parhaita kotimaisia elokuvia – Kuvaajalle siitä tuli pääsylippu Hollywoodiin

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2013 valmistunut Betoniyö.

3.3.2020 05:00

Pirjo Honkasalon ohjaama Betoniyö palkittiin vuoden 2013 parhaan kotimaisen elokuvan Jussilla.

Pirkko Saision romaaniin perustuva elokuva sukeltaa poikien ja miesten maailmaan sukeltava. Betoniyö on dokumenttiohjaajana paremmin tunnetun Honkasalon ansioitunut paluu fiktioelokuvan pariin.

Teini-ikäinen Simo (Johannes Brotherus) katsoo maailmaa sinisin ja viattomin silmin, kun taas isoveli Ilkka (Jari Virman) on kyynistyneempi ja matkalla vankilaan. Yksinhuoltajaäidin (Anneli Karppinen) kosketus poikiinsa on katoamassa. Naapuritalon kultturelli mies (Juhan Ulfsak) edustaa puolestaan kaikkea sitä, mitä Simo ja Ilkka eivät ole. Rikoksen polulle voi päätyä tahtomattaan.

Mustavalkoisena kuvattu Betoniyö lumoaa ja hengästyttää elämän raadollisuuteen puetulla visuaalisella kauneudellaan, joskaan tarina itsessään ei aivan tavoita esteettisen ilmaisun vahvuutta.

Keskeisessä roolissa nähdään Helsingin kaupunki, joka Linnanmäen huvipuistoa myöten näyttäytyy uudenlaisessa, kiehtovan synkässä valossa.

Peter Flinckerbergin tyylikästä kuvausta korostavat tehokeinot äärimmäisen tarkoista lähikuvista hidastuksiin ja unenomaisiin vedenalaiskuviin, joissa häivähtää myös väriä. Flinckenbergin työ noteerattiin myös ulkomailla. Hän on sittemmin luonut menestyksekkään uran Hollywoodissa televisiosarjojen ja elokuvien parissa.

Betoniyö esitetään Yle Teemalla tiistaina 03.03.2020 klo 22.04. Areenassa 6 päivää. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia