Tänään tv:ssä: Clint Eastwoodin elokuvauran huippusaavutus

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2004 valmistunut Million Dollar Baby, jota voidaan pitää Clint Eastwoodin uran yhtenä huipentumana.

Eastwood on Frankie Dunn, kehien veteraani joka pitää vanhoilla päivillään nyrkkeilysalia sekä valmentaa lajista innostuneita nuoria lupauksia. Morgan Freeman on Eddie Dupris, entinen nyrkkeilijä hänkin, ja Frankien salilla töissä. Vanhat ystävykset ovat tottuneet siihen, että nyrkkeily on lähinnä miesten laji, mutta eräänä päivänä salille käveleekin oppimishaluinen, nuorehko nainen. Eikä siinä vielä kaikki: tämä haluaa että Frankie ryhtyisi hänen valmentajakseen.

Hilary Swank on Maggie Fitzgerald, 31-vuotias nainen, joka on elättänyt itsensä tarjoilijantöillä 13-vuotiaasta asti. Hänen tulevaisuutensa on näköalaton. Nyrkkeilystä innostuneena hän toivoo voivansa saavuttaa elämässään jotakin edes sitä kautta: kokea elämää, ehkä nähdä vähän maailmaakin, olla jotakin.

Frankie suhtautuu aluksi Maggien pyyntöön kielteisesti. Naisnyrkkeily on vanhalle tervaskannolle vain friikkisirkusta, eikä hän halua valmentaa kuin miehiä. Kun Frankien edellinen suojatti kuitenkin yhtäkkiä lähtee tiehensä, tilanne muuttuu ja Frankie suostuu vihdoin pyörtämään pyhän periaatteensa. Innokkaan naisen lahjakkuus tulee nopeasti ilmiselväksi, ja nyrkkeilyura lähtee nopeaan nousukiitoon.

Eastwoodin moninkertaisesti palkittu ohjaustyö ei kuitenkaan lopulta kerro nyrkkeilystä, joten tätä sinänsä varsin väkivaltaista lajia vieroksuvien ei pelkän aiheen takia jättää tätä suurenmoista elokuvaelämystä väliin. Se mikä monissa nykyelokuvissa tuntuu niin kovin vaikealta, sujuu Eastwoodilta kuin leikiten: luodaan moniulotteiset henkilöhahmot ja kerrotaan yksinkertainen mutta syvältä kouraiseva tarina joka jää pyörimään päähän vielä pitkäksi aikaa lopputekstien jälkeen.

Million Dollar Baby esitetään YLE Teemalla perjantaina 03.06.2016 klo 21.00.

Aiheeseen liittyvät jutut