Tänään tv:ssä: Ei enempää eikä vähempää kuin vuoden 2014 paras elokuva – ”Hämmästyttävä saavutus”

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2014 valmistunut Boyhood.

23.6.2019 08:00

Richard Linklaterin ohjaama ja käsikirjoittama Boyhood ei ole enempää eikä vähempää kuin vuoden 2014 paras elokuva. Se on paitsi melankolinen ja kaunis kasvukertomus myös hämmästyttävä saavutus elokuvan historiassa. Linklater kuvasi elokuvan 12 vuoden aikana vähitellen. Elokuvan keskushahmoa esittävä Ellar Coltrane kasvaa samalla pikkupojasta aikuiseksi ilman, että näyttelijää tarvitsee vaihtaa vanhempaan.

Boyhood alkaa vuodesta 2002, jolloin päähenkilö Mason on kuusivuotias. Mason asuu yksinhuoltajaäitinsä (Patricia Arquette) ja isosiskonsa (ohjajan tytär Lorelei Linklater) kanssa Texasissa, mutta perhettä odottaa muutto Houstoniin. Äidin toiveet uudesta paremmasta elämästä toteutuvat kuitenkin vain osittain. Äiti saa haaveilemansa yliopistokoulutuksen ja löytää sieltä uuden miehen. Masonin äiti ja yliopiston professori Bill muodostavat pian uusperheen, johon tulee mukaan kaksi Billin lasta aiemmasta avioliitosta. Aluksi niin mukava uusi isäpuoli osoittautuu kuitenkin ikäväksi tyypiksi.

Mason kokee elämässään ensirakkauden ja alkaa haaveilla urasta valokuvaajana. Ethan Hawken esittämä oikea isä pysyy kuvioissa mukana ja etäisyydestä huolimatta antaa lohtua. Elokuva onkin kuvaus paitsi pojan elämästä myös vanhemmuudesta, ja siitä miten elämä ei suju niin kuin olisi toivonut.

Linklater (s. 1960) kuului jo ennen tätä elokuvaakin merkittävimpiin amerikkalaisiin elokuvaohjaajiin. Pienen budjetin indie-hitit (Slacker, Dazed and Confused), animoitu tieteistrilleri (A Scanner Darkly) ja kolmen elokuvan Rakkautta ennen -sarja ovat saaneet hienoa jatkoa. Lähes kolme tuntia kestävä Boyhood ei tunnu lainkaan pitkältä, vaan pienimuotoisesta tarinasta kasvaa taianomainen kokemus.

Linklaterilla on hämmästyttävä kyky kirjoittaa tekstiä, joka tuntuu kuin todelliselta elämältä, ja lisäksi hän saa näyttelijöistä esiin niin luontevat roolisuoritukset, että Boyhoodin maailman uppoaa täysin. Kun siihen vielä lisää, että eletty elämä todella näkyy roolihahmojen kasvoilla, lopputulos on uskomattoman vaikuttava.

Boyhood esitetään TV5-kanavalla sunnuntaina 23.06.2019 klo 21.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia