Tänään tv:ssä: ”Elokuvan kekseliäisyyttä ei voi kun ihailla” – Harvinaisen jännittävä ja samalla omaperäinen psykologinen trilleri

IMDb-arvosana 7,0.

28.5.2021 06:30

Yorgos Lanthimoksen (The Lobster, The Favourite) ohjaama The Killing of a Sacred Deer (2017) on hätkähdyttävä psykologinen trilleri, joka palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla parhaasta käsikirjoituksesta.

Hyvää elämää perheensä ja lähipiirinsä parissa viettävä sydänkirurgi muodostaa oudon riippuvuussuhteen teinipojan kanssa. Hiljalleen nuorukainen alkaa viedä yhä enemmän tohtorin aikaa ja osuutta tämän elämästä ja perheestä. Lopulta, käenpojasta eroon päästäkseen ja perheensä pelastaakseen, kirurgin olisi tehtävä hirvittävä valinta.

Kreikkalaisen Lanthimosin elokuvat ovat usein sijoittuneet vaihtoehtoisen oloisiin maailmoihin, joiden säännönalaisuuksiin katsoja on hiljalleen löytänyt tiensä. Hänen ensimmäinen Yhdysvalloissa tuotettu elokuva sijoittuu reaalimaailmaan, johon yliluonnolliseksi miellettävissä oleva uhka astuu.

Colin Farrell on hyvä valinta oman arvonsa tuntevana kirurgina, mutta elokuvan tähtiä ovat hänen vaimoaan esittävä Nicole Kidman ja erityisesti Barry Keoghan, jonka kömpelön kuoren alla elää puhdas pahuus. Vääryyksiin ovat kuitenkin valmiita kaikki saadakseen haluamansa.

The Killing of a Sacred Deer sai Episodilta neljä tähteä:

”Elokuvan kekseliäisyyttä ei voi kun ihailla. Käsikirjoitus on poikkeuksellinen ja absurdi, aivan kuten The Lobsterinkin. Lanthimosia voisi hyvinkin verrata elokuvantekijänä Aki Kaurismäkeen: molemmilla on täysin omaperäinen ja jäljittelemätön tyyli tehdä elokuvia, molempien töissä on tiettyä poliittista pohjavirettä – unohtamatta riisuttua, kaurismäkeläistä ilmaisua ja kuivakkaa huumoria. Huumorin Lanthimos vie tosin huomattavasti Kaurismäkeä karumpaan ja mustempaan suuntaan”, kirjoitti Jesse Raatikainen arviossaan.

The Killing of a Sacred Deer esitetään Yle Teemalla perjantaina 28.05.2021 klo 22.05. Myös Areenassa.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia