Tänään tv:ssä: Illan elokuva ei sovi heikkohermoisille – Harvinaisen tiivistunnelmainen jännäri

IMDb-arvosana 7,7.

Harvat rikokset ovat kiehtoneet ihmisiä niin paljon kuin Zodiac-tappajan veriteot 1960-luvun lopun San Franciscossa. Yhdentoista kuukauden aikana Zodiaciksi itseään kutsunut sarjamurhaaja päästi hengiltä todistettavasti ainakin viisi viatonta uhria ympäri Kaliforniaa, pitäen samalla pilkkanaan poliisivoimia ja mediaa.

David Fincherin tiivistunnelmainen trilleri Zodiac (2007) keskittyy juuri median näkökulmaan – paljolti sen takia, että elokuva perustuu San Francisco Chroniclessa aikanaan vaikuttaneen sarjakuvapiirtäjä Robert Graysmithin kahteen menestysromaaniin. Graysmithille Zodiacin henkilöllisyyden selvittämisestä tuli pakkomielle, joka jatkui vielä vuosia sen jälkeen, kun virkavalta oli jo luovuttanut.

Vuonna 1968 Zodiac tappoi kaksi nuorta rakastavaista ja pakotti veritekojen jälkeen paikalliset sanomalehdet julkaisemaan kehittämänsä salakoodin – muuten hän tappaisi vielä lisää. Pian murhia tuli kuitenkin lisää ja toimittajat sekä voimaton virkavalta saivat yhä enemmän tunnustuskirjeitä ja salakoodeja sairaalta tappajalta, joka oli myös ilmeisen selvästi saanut vaikutteita väkivaltaelokuvista. Kyseinen leffafriikki jopa pohti kuka näyttelisi häntä itseään murhista kertovassa elokuvaversiossa.

Zodiac paneutuu tarinaan aidontuntuisesti, vangiten ajan hengen harvinaisen tehokkaasti. Erityisen mielenkiintoisen tarinasta tekee myös se, ettei murhaajaa koskaan saatu kiinni. Graysmithin kirjat ja Fincherin elokuva tuntuvat kuitenkin olevan melko varmoja murhaajan todellisesta henkilöllisyydestä.

Zodiac oli ilmestymisvuotensa 2007 parhaita elokuvia. Loistelias kuvaus, tiivis käsikirjoitus ja näyttelijöiden ammattimaiset roolisuoritukset nousevat sen pääosiin. Fincherin ohjaustyö on nautinnollista katsottavaa yli kahden ja puolen tunnin edestä. Heikkohermoisimmille katsojille väkivaltakohtaukset ovat rujoja. Elokuvan loppuvaiheilla ohjaaja jopa luo hermojaraastavia kauhuelokuvan tunnelmia melkein tyhjästä.

Pääosia esittävät Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo ja Robert Downey Jr.

Zodiac esitetään Subilla nyt kahteen otteeseeen.

  • Pe 27.05.2022 klo 21.00
  • Ke 01.06.2022 klo 23.20

Katso traileri alta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut