Tänään tv:ssä: Jörn Donnerin kohuelokuva herätti harvinaista kansainvälistä huomiota – ”Vuoden 1978 yhdeksänneksi paras elokuva koko maailmassa”

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1978 valmistunut Miestä ei voi raiskata.

Hiljattain kuolleen Jörn Donnerin ohjaama feministinen jännitysdraama perustuu Märta Tikkasen romaaniin. Suomalais-ruotsalaisen yhteistuotannon pääosissa nähdään ruotsalaisia näyttelijöitä, ja siinä puhutaan ruotsia.

Anna Godenius esittää kirjastonhoitajaa nimeltä Eva, joka lähtee ystävänsä kanssa ravintolaan juhlimaan 40-vuotispäiväänsä.

He osuvat yksityistilaisuuteen jossa eräs mies tarjoaa lasilliset ja houkuttelee Evan mukaansa asunnolleen. Eva torjuu miehen lähentelyt ja yrittää paeta, mutta mies raahaa hänet väkisin sisään ja raiskaa hänet.

Järkytyksestään huolimatta Eva ei halua tyytyä uhrin osaan vaan ryhtyy määrätietoisesti jäljittämään raiskaajaansa.

Miestä ei voi raiskata sai Suomessa 120 000 katsojaa ja herätti huomiota ulkomaillakin. Elokuva myytiin 19 maahan. Sorrenton elokuvajuhlilla ohjaaja sai Vittorio de Sica -palkinnon. Elokuvatutkija Peter Cowien International Film Guide 1979 nimesi elokuvan vuoden yhdeksänneksi parhaaksi koko maailmassa.

Miestä ei voi raiskata esitetään Yle Teemalla tiistaina 18.02.2020 klo 21.55.

Elokuva nähdään vain suorana, sitä ei voi katsoa Areenasta jälkikäteen. Sen sijaan Areenassa on Donnerin muiston kunniaksi useita hänestä kertovia elokuvia ja ohjelmia, kuten vaikkapa vuoden 2008 dokumentti Ammatti: Elokuvaohjaaja, jonka voit katsoa alta.

Lähde: Elonet