Tänään tv:ssä: Kadonnutta kaupunkia etsimässä – Hyvällä tavalla vanhanaikainen elokuva ei ole helppoa katsottavaa

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2016 valmistunut Z: Amazonin kadonnut kaupunki, joka on Suomessa dvd:nä ja blu-rayna ilmestynyt alkuperäisellä nimellä Lost City of Z.

10.1.2020 06:30

Tutkimusmatkailija Percy Fawcett (Charlie Hunnam) löytää jälkiä unohtuneesta sivilisaatiosta. Löytönsä takia hän on valmis menettämään paitsi avioliittonsa ja perhe-elämänsä myös järkensä.

Yllättävintä elokuvassa ei ole se, miten hyvin Hunnam itse asiassa näyttelee lievästä jäykkyydestä huolimatta, sillä hänen lahjakkuutensa tuli ilmi jo muutamassa Sons of Anarchy -sarjan jaksossa. Eikä myöskään viime aikoina hyvinkin erilaisia rooleja tehneen parrakkaan Robert Pattinsonin roolisuoritus.

Suurin järkytys on se, ettei Z: Amazonin kadonnut kaupunki ole Werner Herzogin ohjaama. Elokuvaa on vaikea katsoa ajattelematta Fitzcarraldon täyttä järjettömyyttä. Tai Aguirrea, jossa etsittiin myyttistä Eldoradoa.

Silti ohjaaja James Gray (Ad Astra) käsittelee aihetta yllättävän pätevästi antamalla sille retrohenkisen silauksen, josta hänet tunnetaan.

Elokuva ei ole helppoa katsottavaa, mutta se tuntuu ja näyttää vuosikymmeniä sitten tehdyltä. Parhaassa mahdollisessa mielessä.

Z: Amazonin kadonnut kaupunki esitetään Yle Teemalla perjantaina 10.01.2020 klo 21.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa