Tänään tv:ssä: ”Uskomattoman hauska” – Yksi nerokkaimmista komedioista mitä on ikinä tehty

IMDb:n Top 250 -listan sijalla 68.

Stanley Kubrickin vuonna 1964 valmistunut Tohtori Outolempi on satiirinen ilkunta kylmän sodan aikaiselle ydinasevarustelulle ja sen synnyttämälle vainoharhalle. Se on yksi kaikkien aikojen hauskimpia elokuvia, ja samalla se oli omana aikanaan jotain täysin ennennäkemätöntä.

Kaikki käynnistyy kun kaksi mielipuolista kenraalia, kommunistien harjoittamasta veden fluorauksesta huolissaan oleva Jack D. Ripper (Sterling Hayden) ja presidentin esikuntaan kuuluva sotahullu Buck Turgidson (George C. Scott) onnistuvat yhteisvaikutuksellaan mobilisoimaan kaikki Yhdysvaltain atomipommikoneet hävitysmatkalle Neuvostoliittoon.

Aivot operaation takana kuuluvat kuitenkin rullatuoliin sidotulle saksalaissyntyiselle ydinase-ekspertti Tohtori Outolemmelle, jota Peter Sellers esittää kahden muun roolin lisäksi. Sellersin ohella etenkin Scott on loistava pommimaniaan taipuvaisena Turgidsonina. Ikimuistoisen roolin tekee lisäksi ex-rodeotähti ja cowboy-näyttelijä Slim Pickens yhden pommikoneista kapteenina.

Tohtori Outolempi on mustan komedian aatelia. Elokuvan poliittinen terävyys ja satiirintaju eivät ole tylsistyneet pätkääkään vuosikymmenien saatossa. Päinvastoin, se tuntuu edelleen aivan uskomattoman hauskalta ja hyytävältä – annosteltuna juuri sillä mestariotteella, jota Stanley Kubrick edustaa.

Tohtori Outolempi esitetään Yle Teemalla lauantaina klo 21.00. Katsottavissa Areenassa 8.7.2022 saakka. Katso alta kohtaus elokuvasta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät jutut