Tänään tv:ssä: Kätkettyjen päiväkirjojen salaisuus

BBC/Yle

Kyläpahasen uusi tohtori mysteerin edessä.

On vuosi 1963. Pittoreski walesilaiskylä on juuri menettänyt lääkärinsä, kun tohtori Sharma vaimoineen saapuu paikalle. Alueen väki saa elantonsa kaivoksesta, eikä sen johtohahmoilla ole juuri oppikoulua korkeampaa koulutusta. Sharma on monin tavoin kuin toisesta maailmasta, sillä vaikka kyläläiset pitävät häntä ja hänen vaimoaan alempiarvoisena, Intiassa tohtori hankki huippukoulutuksen ja eleli palatsissa.

Pikkupaikkakunnan nurkkakuntaisuus on lähes ehtymätön ideasammio, josta ammentaa myös BBC:n Tohtori Intiasta (The Indian Doctor). Walesilaiskörmyt kaatavat mallasjuomaa kurkkuihinsa vauhdilla ja mulkoilevat tummaihoista vierasta suuressa epäluulossa. Osa väestä haluaa nähdä intialaistohtorin vain lapsenomaisesta uteliaisuudesta, osa mieluummin kuolisi ennen kuin antaisi kenenkään ulkomaalaisen edes koskea itseensä tai läheisiinsä.

Kymmenisen vuotta sitten tehty sarja suhtautuu kulttuurilliseen omimiseen hieman kepeämmin kuin siinä ehkä olisi suhtauduttu tänään: sarjan alkuun nähdään esim. pätkä vanhaa Peter Sellers -komediaa, sellaista, joka tänään joko vedettäisiin kokonaan pois näkyviltä tai vähintäänkin esitettäisiin eilispäivän erilaisesta maailmasta ilmoittavan varoitustekstin kera. Tohtori Intiasta lähestyy aihettaan toisaalta samankaltaisella lämmöllä kuin muutamat muutkin BBC:n periodisarjat, kuten Hakekaa kätilö!

Kulttuuriin liittyvien törmäysten lisäksi sarjan ensimmäistä kautta kantaa eteenpäin mysteeri. Kylän entisen tohtorin päiväkirjat ovat kadonneet. Kaivospäällikkö Sharpe haluaa nämä tekstit omiin hyppysiinsä niin ahnaasti, että seikkaan liittyy selvästi jotakin hämärää. Tohtori Sharman vaimo Kamini nostetaan tapauksessa mielenkiintoiseen rooliin hän, sillä etuoikeuksiin tottuneesta naisesta kehkeytyy sellaisten puutteessa uudella tapaa toimelias ja kekseliäs.

Sarjan rooleissa vilahtelee tuttuja kasvoja. Tohtori Sharmaa näyttelevä Sanjeev Bhaskar on nähty useissa osissa Hiljaisesta todistajasta Paddington 2:een, hänen vaimoaan esittävä Ayesha Dharker on puolestaan ollut mukana niin Holby Cityn sairaalassa kuin Star Wars -universumissa. Harry Potter -veteraani Mark Williams saa tässä sarjassa vaihteeksi pahisroolin, ja Syrjäisessä maassa paljon synkemmissä kuvioissa nähty Mali Harries on rouva Evans, uuden tohtorin korvaamaton apulainen.

Viiden jakson mittaisen ensimmäisen kauden jälkeen Yle esittää myös sarjan kaksi muuta valmistunutta kautta iltapäiväohjelmistossaan.

Tohtori Intiasta Yle tv1:llä arki-iltapäivisin alkaen to 26.11.20 klo 17.10 ja Yle Areenassa.