Tänään tv:ssä: Keinoäly ottaa ylivallan väkivaltaisessa tieteiselokuvassa

IMDb-arvosana 7,5.

10.11.2022 06:30

Vuoden 2018 elokuva Upgrade yhdistelee scifiä ja väkivaltaista toimintaa.

Rikollisjoukko teloo miehen neliraajainvalidiksi ja tappaa hänen vaimonsa ryöstön yhteydessä. Keinoälynero tarjoaa miehelle mahdollisuutta saada takaisin liikuntakykynsä.

Vallankumouksellinen mikropiiri avaa yllättäen myös aivan uusia mahdollisuuksia toipilaalle. Sellaisiakin, joista ei tulisi mieleenkään laverrella ulkopuolisille – ei edes luomuksen isälle.

Leigh Whannell on pätevöitynyt aiemmin näyttelijänä (mm. Matrix Reloaded) ja näyttelijä-käsikirjoittajana (Saw– ja Insidious-leffat).

Australialainen hahmottelee kirjoittamassaan ja niin ikään ohjaamassaan kyberpunk-variaatiossa kiinnostavia asetelmia. Mitä jos meihin istutettu keinoäly pystyisi lisäämään taitojamme? Entä mitä tapahtuisi, jos se ottaisi ylivallan?

Ihmisen tekninen parantelu, keinoäly, nanobotit ja virtuaalitodellisuus näytetään Upgradessa mahdollisuuksien lisäksi uhkana.

Kutkuttavien ideoiden potentiaali kanavoidaan toiminnaksi, joka lipeää kuitenkin usein tahattoman koomiseksi kömpelön selostuksen vuoksi.

Kauhuun erikoistuneen Blumhausen tuottama Upgrade esitettiin jo viime viikonloppuna Kutosella pariin kertaan. Luvassa on vielä yksi lähetys samalla kanavalla torstaina klo 23.30.

Elokuvan voi myös vuokrata esimerkiksi Apple TV:stä, Google Playsta tai Blockbusterista.

Katso traileri alta.

Arvio: Matti Komulainen

Lisää luettavaa