Tänään tv:ssä: Klassikko joka mullisti kauhugenren – Ilman tätä elokuvaa ei olisi Halloweenia tai Screamia

IMDb:n Top 250 -listalla sijalla 37.

Alfred Hitchcockin tunnetuimpiin elokuviin kuuluva Psyko (1960) tehtiin pienellä budjetilla.

Pari Hitchcockin edellistä elokuvaa, Takaikkuna ja Vaarallinen romanssi olivat näyttäviä värielokuvia, kun taas Psykon Hitchcock kuvasi mustavalkoisena käyttäen televisiosarjansa kuvausryhmää.

Poikaystäväongelmien kanssa painiva Marion Crane (Janet Leigh) varastaa työnantajaltaan suuren summan rahaa ja pakenee kaupungista. Matkalla hän pysähtyy syrjäiseen motelliin, jota pitää aluksi ystävälliseltä vaikuttava Norman Bates (Anthony Perkins).

Bates on kuitenkin psykoottinen nuori mies, jolla on pahemman luokan äitikompleksi. Marionin pakomatka päättyy traagisesti klassiseen suihkukohtaukseen, jota on imitoitu ja parodioitu lukuisissa elokuvissa. 

Psyko perustuu Robert Blochin romaaniin. Tarina ei elokuvassa ole kuitenkaan yhtä tärkeä kuin rakenne ja yllätykselliset juonenkäänteet.

Hitchcock teki ehkä parempiakin elokuvia kuin Psyko, mutta se on hänen elokuvistaan antanut eniten vaikutteita jälkipolville. Ilman Psykoa tuskin olisi Halloweenia, Screamia tai koko slasher-kauhugenreä.

Psyko esitetään Yle Teemalla lauantaina 18.09.2021 klo 21.25. Uusinta perjantaina 24.09.2021 klo 23.46. Ennen elokuvaa Teemalla keskustellaan Psykosta, ja keskustelu jatkuu elokuvan jälkeen. Lisäksi esitetään Psykon teosta kertova dokumentti 78/52 – Psykon salaisuudet.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut