Tänään tv:ssä: Kotimainen toimintakomedia on ”ikävystyttävän tylsä puskafarssi”

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1994 valmistunut toimintakomedia Esa ja Vesa – auringonlaskun ratsastajat.

25.6.2016 07:57

Santeri Kinnunen esittää Aleksi Mäkelän ohjaamassa elokuvassa tietokonekauppias Vesaa, joka saa kuulla vaimonsa hautovan muuttoa Kreikkaan rakastajansa kanssa. Petetty mies päätyy sattuman kautta yksiin Juha Veijosen esittämän pikkurikollisen Esan kanssa, ja pian poliisit ovat kaksikon kintereillä.

Juha Veijonen sai roolistaan parhaan miespääosan ja Aleksi Mäkelä parhaan ohjauksen Jussi-palkinnon.

”Esa ja Vesa on puhdaspiirteinen road-movie, tie-elokuva, jossa yhteinen matka opettaa tyystin erilaisille päähenkilöille uusia asioita elämästä. Elokuvan sävy on toiminnallinen ja komediallinen” Pertti Avola kirjoitti Helsingin Sanomissa 12.11.1994.

City-lehden Harri Närhi (21/1994) kehui elokuvaa värikkääseen tyyliinsä:

”Tämä nuorekas roadveijarointi on nimittäin jo niin notkeaa kuvatarinointia ja mäkellyksineenkin sen verran selkeää elokuvausta, että ei se mitään, että pojat ovat saaneet lelut isiltään ja niihin patterit jo Kätilöopiston output-osastolla. Haukkukoon ketut pihlajanmarjain happamuutta ja närhit rähiskööt kaatopaikoillaan, tämän filkan viehätteisiin ne eivät enää ylety. Jätkä on oppimassa asiansa.”

Kriitikoitten rivistä poikkesi aina niin kriittinen Tapani Maskula (Turun Sanomat 12.11.1994), jonka mielestä Esa ja Vesa oli ”ikävystyttävän tylsä puskafarssi”.

Elokuvan nimi on silmänisku lännenelokuvalle Butch Cassidy and the Sundance Kid, jota Suomessa esitettiin nimellä Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat.

Esa ja Vesa esitetään Nelosella lauantaina 25.06.2016 klo 23.00 Kuvassa Juha Veijonen ja Minna Pirilä. Alla näyte Veijosen Jussi-palkitusta roolisuorituksesta.

Lähde: Elonet

(Episodi/JH)

Lisää luettavaa