Tänään tv:ssä: Kotimainen menestyskomedia aloitti kokonaisen elokuvasarjan

IMDb-arvosana 6,9.

Dome Karukosken ohjaama Napapiirin sankarit (2010) aloitti menestyksekkään kotimaisen elokuvasarjan.

Lappiin sijoittuvan elokuvan keskushahmo on sympaattisen renttumainen Janne (Jussi Vatanen). Avovaimo Inari (Pamela Tola) antaa Jannelle tehtäväksi hankkia kotiin uuden digiboksin. Matkalle sattuu kuitenkin pari muuttujaa.

Janne viettää ostosmatkalla ensin hieman laatuaikaa ystäviensä Kapun (Jasper Pääkkönen) ja Räihäsen (Timo Lavikainen) kanssa. Inarilta saaduilla rahoilla Janne ostaa kaljaa, ja ainoa kodinkonekauppakin ehtii mennä kiinni. Laite jää saamatta ja Inarilta Titanic näkemättä.

Inarin mitta tulee täyteen, ja hän antaa Jannelle ukaasin. Digiboksi on hankittava aamuun mennessä, tai Inari jättää miehensä ja muuttaa etelään. Kairan keskeltä ei kuitenkaan noin vain löydy elektroniikkaa myyviä kauppoja, joten Jannen on kavereineen suunnattava kohti Rovaniemeä boksin ostoon. Vastaan tulee muun muassa Lapin eksotiikkaan tutustuvia venäläisiä turisteja sekä humalainen joukko ruotsalaisia tyttöjä.

Lisää päänvaivaa Jannelle tuo varakas kilpakosija Pikku-Mikko (Kari Ketonen), joka Jannen poissa ollessa sinnikkäästi vokottelee Inaria.

Napapiirin sankarit on hupaisa ja paikoin tragikoomisiin mittoihin yltävä road movie, jonka Karukoski on ohjannut osaavalla otteella. Pekka Pesosen käsikirjoitus on parhaimmillaan suorastaan hulvaton.

Näyttelijöistä etenkin Janne Vatanen ja Timo Lavikainen ihastuttavat rentoudellaan. Jasper Pääkkönen sen sijaan tuntuu olevan väärässä elokuvassa. Elokuvan tasoa laskee myös lopussa päälle heitetty farssivaihde. Kari Ketosen teatraalinen perse paljaana koikkelehtiminen ei naurata lainkaan. Alkupuolen parhaina hetkinään Napapiirin sankarit on silti riemukas kotimainen elokuva.

Napapiirin sankarit keräsi 335 031 katsojaa vuonna 2010 ja oli sen vuoden katsotuin kotimainen elokuva. Elokuva voitti parhaan elokuvan, ohjauksen ja käsikirjoituksen Jussi-palkinnon.

Napapiirin sankarit esitetään TV2-kanavalla lauantaina 03.04.2021 klo 21.05. Voit katsoa sen myös Areenasta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat