Napapiirin sankarit

/ / GENRE ENSI-ILTA 15.10.2010 TÄHDET

Pitkäaikaistyötön nuorimies Janne (Jussi Vatanen) saa aamulla avovaimoltaan Inarilta (Pamela Tola) 50 euroa jo pitkään hankkimatta olleen digiboxin ostoon illaksi. Janne ei tartu heti toimeen, vaan hengailee kavereidensa Kapun (Jasper Pääkkönen) ja Räihäsen (Timo Lavikainen) kanssa. Kirkonkylän ainoa kodinkonekauppa ehtii mennä kiinni, joten boxi jää hankkimatta. Inari suuttuu ja antaa Jannelle ukaasin. Jos tämä ei ole aamuun mennessä hankkinut heille digiboksia, Inari muuttaa etelään. Janne saa kaverinsa matkaseuraksi kohti Rovaniemeä, josta voisi saada kunnon boksin. Alkaa koko yön kestävä seikkailu, josta ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu.

Dome Karukoski on noussut kolmella aikaisemmalla elokuvallaan Suomen nuorten ohjaajien ehdottomaan kärkeen. Nuo kolme aikaisempaa elokuvaa ovat olleet enemmän tai vähemmän tiukkaa draamaa, joten loikka puskafarssin puolelle on varmasti piristävää.

Farssi on vaikea laji. Sitä ovat monet kokeilleet, ja lähes yhtä monet epäonnistuneet. Parhaimpana, tai pahimpana, esimerkkinä on Markku Pölösen viimevuotinen Ralliraita. Karukoski ohjaa hänelle uuden lajityypin elokuvaa varmoin ottein jouhevasti. Pääosissa oleva kaverikolmikko on hauska ja erittäin aidontuntuinen. Sama pätee kaikkiin roolisuorituksiin.

Käsikirjoitukseen jää kaipaamaan enemmän vääntöä. Pekko Pesonen tunnetaan hienojen draamaelokuvien kirjoittajana. Hän on tehnyt yhdessä Karukosken kanssa Tyttö sinä olet tähti -elokuvan (2005) sekä Veljet-tv-sarjan (2008). Loikkaus farssiin ei suju aivan yhtä hyvin. Vaikka tarina etenee nautittavasti, olisi suurempi uskallus sukeltaa vielä yllättävämpään räävittömyyteen ja rajojen rikkomiseen tehnyt elokuvasta merkkiteoksen omassa lajityypissään. Silti se on tällaisenaankin hyvä ja nautittava kokemus.


Aiheeseen liittyvät elokuvat