Tänään tv:ssä: Kriitikot ja suuri yleisö yhtä mieltä – Harvoin on tehty Stephen Kingin tarinasta näin upeaa elokuvaa

IMDb:n Top 250 -listalla sijalla 29.

12.6.2021 06:30

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1999 valmistunut Vihreä maili.

Tom Hanks esittää vuoden 1935 Yhdysvalloissa vankilan kuolemanselliosastosta vastaavaa Paul Edgecombia, jolla on ongelmia. Harvinaisen pahaksi äitynyt virtsatietulehdus tekee jokapäiväisestä elämästä kivuliasta. Osavaltion kuvernöörin sukulaisena vartijatiimiin pestattu luonnevikainen Percy Wetmore (Doug Hutchison) hankaloittaa työntekoa; ja kaiken kruunaa uusi vanki, valtava musta mies John Coffey (Michael Clarke Duncan).

Kahden pikkutytön murhasta kuolemaan tuomitun Coffeyn saapuminen käynnistää tapahtumasarjan, joka muuttaa Edgecombin elämän. Lempeä mies ei alun perinkään vaikuta katalalta murhaajalta, ja pian oudot tapahtumat johtavat Edgecombin päättelemään, että miehellä on hallussaan yliluonnollinen kyky tehdä hyvää. Hänen joutumisensa kuolemanselliin alkaa näyttää kammottavalta väärinkäsitykseltä.

Ohjaaja Frank Darabont (Rita Hayworth – Avain pakoon) pitää elokuvan keskipisteessä sen yleisinhimillisen tarinan, joka pohdituttaa kuolemanrangaistuksen oikeutusta esittelemällä henkilöt ja tilanteet, joissa mikään ei olekaan itsestään selvää.

Wetmoren lisäksi myös muut hahmot ovat hyvin tyypiteltyjä ja edustavat Stephen Kingille ominaisia osuvia pelkistyksiä ihmisten perustyypeistä. Sam Rockwell on hyytävä aggressiivisena väkivaltarikollisena; Hutchison vetää Percy Wetmoren roolin hyvin; ja myös James Cromwell vakuuttaa pienehkössä roolissaan huolten painamana vankilanjohtajana.

Traaginen ja koskettava tarina on parhaita Stephen Kingin tekstiin perustuvia elokuvia. Siitä ovat yhtä mieltä sekä kriitikot että suuri yleisö. Vihreä maili on myös niistä menestyneimpiä: vain Se ja Se: Toinen luku ovat tuottaneet enemmän lipputuloja.

Vihreä maili esitetään AVAlla lauantaina 12.06.2021 klo 21.00. Katso alta kooste elokuvan tekemisestä.

Lisää luettavaa