Tänään tv:ssä: Kuollut mies tunkeutuu takaisin perheensä elämään

Brittisarja jatkuu.

23.1.2022 17:03

Brittikäsikirjoittaja Dan Sefton on onnistunut luomaan useamman tv-sarjan, joka sopii Ylen iltapäiväohjelmistoon. Ne ovat tyyliltään kepeitä draamoja, joissa harvoin tapahtuu mitään kovin yllättävää, mutta käänteitä on kuitenkin sellaisella tahdilla, että katsoja haluaa nähdä, mihin suuntaan tarinaa kulloinkin viedään.

Hyvän karman sairaalaa ja Tapahtui Mallorcalla -sarjaa kirjoittaneen Seftonin Ruoasta ja rakkaudesta (Delicious) on hänen draamatuotantonsa vakavinta päätä. Se alkoi kynttiläänsä molemmista päistä polttelevan häntäheikin tarinana. Game of Thronesin lohikäärmevaltiatarta onnettomasti rakastanutta Jorah Mormontia tulkinnut Iain Glen on tässä sarjassa kokki Leo, jonka maine perustui petokselle.

Glen näyttelee myös tätä hahmoa parin päivän sängen takaa, mistä on tullut jo jonkinlainen klisee. Mutta tietyssä määrin ruokkoamaton olemus ei tee Leosta samalla tavalla sympaattista hahmoa kuin esim. Peter Falkin Columbosta. Katsojan on myös vaikeampi innostua Leon päämääristä, jotka eivät ulotu juuri tämän omaa napaa pidemmälle. Tästä huolimatta sarja on edennyt ensimmäistä kautta pidemmälle – [juonipaljastus!] kun Leo siirtyi kommentoimaan sen tapahtumia haudan takaa.

Toisella kaudella Sefton nostaa Leon ex-vaimot Samin (Emilia Fox) ja Ginan (Dawn French) ja aikuistuvan Teresa-tyttären (Tanya Reynolds) tarinan keskiöön. Ravintola-alalle antautuneet naiset yrittävät setviä Leon jälkeen jääneitä sotkuja ja kiidättää oman yrityksensä kukoistukseen. Jostakin mystisestä syystä sarjan kaikki hahmot käyvät dialogia narisevalla äänensävyllä, mikä saa heidät kuulostamaan itseriittoisilta ja omahyväisiltä.

Sarjan perusvire on kaukana komediasta, vaikka asetelmassa olisi tilausta myös lisähuumorille. Käännösnimen mukaisesti kysymys on ensisijaisesti ruoasta ja rakkaudesta, ja kokkimittelöitä katsoneet tietävät, ettei keittiössä yleensä ole kovin lupsakka tunnelma.

 

Ruoasta ja rakkaudesta toisen kauden jaksot Yle tv1:llä su 23.1.22 klo 17.10 alkaen ja myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa