Tänään tv:ssä: Kuvitteellinen elokuva käsittelee Suomen traumaattista doping-historiaa

17.1.2016 07:55
Toivolla on harvinaislaatuinen veri. Hänestä tehdään Suomen hiihtomaajoukkueen, ja nuoren hiihtäjätoivon Ainon, salainen ase. Omatunto ei kuitenkaan jätä Toivoa rauhaan. O: Arto Halonen. N: Martti Suosalo, Pamela Tola. HD. Kuvassa: Toivo (Martti Suosalo, vas.), Ilmo (Janne Reinikainen) ja Kataja (Hannu-Pekka Björkman). Yle Kuvapalvelu

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2013 valmistunut Isänmaallinen mies, jossa käsitellään Suomen traumaattista doping-historiaa.

Martti Suosalo on juuri työttömäksi jäänyt Toivo. Verenluovutuksessa hänen suonissaan virtaava tuhti neste kiinnittää Suomen hiihtomaajoukkueen lääkärin huomion. Toivo saa paikan maajoukkueen huoltomiehenä, mutta pian hän huomaa olevansa sekaantunut laittomien aineiden salakuljetukseen ja hienojen tittelien tarkoittavan vain huippuhiihtäjien elävänä plasmapussina toimimista.

Toivon verestä eniten hyötyy vaalea Elovena-hiihtäjä Aino (Pamela Tola), joka haluaa hinnalla millä hyvällä romuluisten vanhempien suomalaishiihtäjättärien varjosta ja mielellään vielä kansainväliselle huipulle. Kun Toivon ja Ainon suonissa virtaa samaa verta, ei ole ihme, että he alkavat lähentyä myös siviilielämässä

Ohjaaja Arto Halonen sai ideansa Isänmaalliseen mieheen tehdessään doping-dokumenttiaan Sinivalkoinen valhe (2012). Hän kuuli uskomattomia ja surkuhupaisia tarinoita, joita ei kuitenkaan voinut käsitellä dokumentissa, ja ne suodattuivat fiktioelokuvan elementeiksi. Isänmaallinen mies ei silti perustu mihinkään todellisiin tapahtumiin tai henkilöihin.

Isänmaallinen mies esitetään YLE TV1-kanavalla sunnuntaina 17.01.2016 klo 21.05.

(Episodi/JH)

Lisää luettavaa