Tänään tv:ssä: ”Lähes täydellinen toimintaelokuva” – Vuoden 1981 klassikko imaisee omaan maailmaansa

IMDb-arvosana 7,1.

18.11.2022 05:00

Nykyään näyttelijä Kurt Russell tunnetaan maailman seksikkäimpänä joulupukkina. Sitä ennen hän oli useampia vuosikymmeniä mitä katu-uskottavin toimintatähti, joka erikoistui viihdyttäviin, huumoria ja fantasiaakin sisältäviin jännäreihin.

Iso kunnia siitä kuuluu John Carpenterille, joka värväsi Russellin 1980-luvun elokuviinsa Pako New Yorkista, The Thing – ’se’ jostakin ja Säpinää Chinatownissa.

Carpenter oli tutustunut käytännössä Disney-leffojen teinisöpöläisinä ja tv:n länkkärisarjan Veljekset komistuksena tunnettuun Russelliin ohjattuaan tätä vuoden 1979 tv-elämäkerrassa Elvis. Entisen lapsitähden ammattimainen ote teki ohjaajaan vaikutuksen, ja loppu on historiaa.

Tulevaisuuteen, tarkemmin vuoteen 1997 sijoittuva Pako New Yorkista on lähes täydellinen toimintaelokuva.

Elokuvassa Manhattanin saari on muutettu valtavaksi avovankilaksi. Donald Pleasancen esittämän Yhdysvaltojen presidentin lentokone syöksyy maahan väkivaltaisten rikollisten hallitsemaan pilvenpiirtäjäviidakkoon, ja virkavallan on vastattava tuleen tulella. Presidenttiä lähetetään pelastamaan pelätty rikollinen, Russellin esittämä Snake Plissken.

Vuonna 1981 valmistunut Pako New Yorkista oli Halloweenin (1978) ja Usvan (1980) jälkeen Carpenterin paluu toimintaan, mutta mukana on kauhulle tyypillisiä säikytyksiä, gorea ja hirviömäisiä hahmoja. Vain muutamalla miljoonalla dollarilla tehty futuristinen toimintapätkä pakotti tekijät kekseliäisyyteen, ja sitähän riitti.

Vaikka meno ei ehkä ole yhtä vauhdikasta kuin nykytoiminnassa, kokonaisuus on uskomattoman tunnelmallinen paketti, joka imaisee katsojan mukaansa aivan omaan maailmaansa, joka on silti täysin tunnistettavissa. Carpenter imikin scifiinsä oman aikakautensa tunnelmia, kun New York oli kaupunkina ajautumassa pimeälle puolelle.

Carpenterin syntikkamusan myötä elokuva tuntuu futuristisemmalta kuin onkaan, tietokoneita kun ei ollut ja elokuvan efektit ovat ällistyttävän uskottavia animaatiota (”tietokonegrafiikoita” myöten), pienoismalleja ja mattemaalauksia.

Kellon tikittäessä päähenkilön ja hänen tukijoukoilleen huikean viihdyttävän paketin kruunaavat menneiden ja edessä olevien aikojen genrenimet kuten Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Isaac Hayes, Adrienne Barbeau ja Harry Dean Stanton.

Pako New Yorkista esitetään Yle Teemalla perjantaina 18.11.2022 klo 22.05, Yle Teema. Areenassa 1.1.2023 saakka. Katso traileri alta.

Arvio: Jouni Vikman

Lisää luettavaa