Tänään tv:ssä: Loistava komediallinen toimintaelokuva James Bondin tyyliin

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2015 valmistunut Kingsman: Salainen palvelu.

Hyviä agenttikomedioita ei ole koskaan liikaa. Ja kun aiheeseen tarttuu Layer Caken, Kick-Assin ja X-Men: The Future Pastin ohjaaja Matthew Vaughn, niin lopputulos on suorastaan riemastuttava.

Oikeastaan Kingsman: Salainen palvelu ei olekaan puhdas komedia tai parodia. Vaughn on sanonut, että elokuvan lajityypin voi sijoittaa jonnekin Austin Powersin ja Jason Bournen välimaastoon. Se onkin toimintakohtauksiltaan ja tuotantoarvoiltaan täysiverinen agenttiseikkailu. Se on jännittävä ja näyttävä. Siinä on kekseliäitä vekottimia ja kiehtovia henkilöhahmoja. Samalla se on tehty pilke silmäkulmassa parhaalla brittiläisellä huumorintajulla. Kingsman on paitsi hauska ja toiminnallinen, myös yllättävän väkivaltainen sarjakuvamaisella ja täysin överillä tavalla.

Kick-Ass-sarjakuvan tekijän Mark Millarin kehittelemä tarina kertoo salaisesta Kingsman-järjestöstä, jonka ykkösagentti on Colin Firthin esittämä Harry Hart. Hän on tyylikkäitä pukuja käyttävä ja hyviä käytöstapoja arvostava herrasmies, joka rekrytoi agenttikoulutukseen nuoren katupojan. Taron Egertonin esittämä Eggsy on kuin hiomaton timantti, josta voisi kouluttaa modernin supervakoojan.

Eggsystä kasvaa vähitellen tarinan keskushahmo, mutta elokuvan tähti on Colin Firth, joka on herrasmiesagentin roolissaan täydellinen. Vaughn on kertonut, että Ian Fleming halusi James Bondin rooliin David Nivenin, joka on yksi Vaughninkin suosikkinäyttelijöitä. Firthistä Vaughn löysi nykypäivän David Nivenin.

On hillitöntä nähdä Firth tällaisessa roolissa. Tavallaan kyseessä on se Firth, jonka kaikki tuntevat, mutta toimintakohtauksissa hän pääsee revittelemään täysillä ja selvästi nauttii roolistaan. Hänellä on pilke silmäkulmassa kuin Roger Moorella, mutta samalla hän on yhtä vakuuttava kuin Sean Connery tai Daniel Craig.

Elokuva on muutenkin roolitettu loistavasti. Agentti Harry Palmeria aikoinaan esittänyt Michael Caine ei petä koskaan. Ahkerasti työskentelevä Samuel L. Jackson tekee välillä turhiakin rooleja, mutta Kingsmanin lespaavana superkonnana hän on elementissään.

Kingsman oli kallis tuotanto ja samalla suuri taloudellinen riski. Tekijöiden uhkapeli kuitenkin kannatti, sillä 80 miljoonan dollarin elokuva tuotti yli 400 miljoonaa dollaria. Elokuva sai jatko-osan Kingsman: Kultainen kehä vuonna 2017.

Kingsman: Salainen palvelu esitetään Subilla maanantaina 19.11.2018 klo 22.00. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut