Tänään tv:ssä: Loistava tieteiselokuva vuodelta 1972 – Tulevaisuuden visio oli hurjasti aikaansa edellä

IMDb-arvosana 6,6.

Vuonna 1972 valmistunut Hiljainen pako on omaperäinen tieteisjännäri yksinäisestä avaruusaluksesta, jolla säilytetään viimeisiä rippeitä maapallon alkuperäisestä luonnosta.

Elokuvan ohjaaja Douglas Trumbull loi maineensa tehosteiden suunnittelijana 2001: Avaruusseikkailussa (1968). Neljä vuotta myöhemmin Trumbull pääsi itse debytoimaan ohjaajana ja päästi käsistään ekologiselta sanomaltaan edellä aikaansa olleen scifidraaman.

Hiljainen pako kertoo botanisti Freeman Lowellista (Bruce Dern), joka on viettänyt kahdeksan vuotta avaruusalus Valley Forgessa säilyttäen Maan ainoita jäljellä olevia kasveja aluksen mahtavien geodeettisten kupujen alla. Kun alus saa käskyn tuhota kasvit ja palata kotiin, Lowell nousee kapinaan, kaappaa aluksen ja aloittaa yksinäisen paon seuranaan kaksi robottia ja rakastamansa puutarhat.

Trumbullin visio on poikkeuksellisen tunnistettava hippiajan jälkeinen tieteiselokuva, joka tihkuu ekologista ahdistusta ja yksinäisyyden tuskaa. Dern on pääosassa loistava ja on usein nostanut Hiljaisen paon suosikikseen liki 150 elokuva- ja tv-roolinsa joukosta.

Hiljainen pako esitetään Yle Teemalla perjantaina 24.6.2022 klo 21.00. Katsottavissa Areenassa 2.7.2022 saakka. Alla traileri.

YouTube video