Tänään tv:ssä: Louhimiehen Tuntematon ottaa varaslähdön – Eihän vielä ole itsenäisyyspäivä!

Pätevästi tehty filmatisointi klassikkoromaanista.

Aku Louhimiehen näkemys Tuntemattomasta sotilaasta teki uskomattoman tempun ja keräsi yli miljoona katsojaa Suomen teattereissa.

Vuonna 2017 valmistunut elokuva onkin kaikin puolin onnistunut filmatisointi Väinö Linnan romaanista.

Elokuva perustuu yli kuusikymmentä vuotta vanhaan kirjaan, mutta se on moderni näkemys ja sellaisena onnistunut. Louhimiehen Tuntematon sotilas on visuaalisesti upea mutta samalla todentuntuinen elokuva, jossa on realistista särmää.

Taistelukohtaukset ja sodan kauhut on kuvattu uskottavasti. Vaikka tapahtumat olisivat kirjasta tuttuja, katsoja suorastaan pakotetaan jännittämään elokuvan mukana.

Mukana on aineksia, jotka Linnan tekstistä puuttuvat kokonaan. Sotaa käyvien miesten lisäksi nostettu esiin naishahmojen ja kotirintaman merkitystä.

Onnistuneen elokuvan heikkous on suomalaisen elokuvan helmasynti: puheesta ei saa kunnolla selvää. Monet repliikit jäävät epäselväksi muminaksi, ja samalla elokuvasta tuntuu katoavan huumori.

Louhimiehen elokuva on synkempi teos kuin Linnan kirja, mutta se on ehkä ollut pyrkimyksenäkin.

Näyttelijävalinnat ovat osuvia: Eero Aho, Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen nousevat vahvasti esiin Rokkana, Hietasena ja Koskelana, mutta ennen kaikkea uusi Tuntematon on vahva kokonaisuus.

Tuntematon sotilas esitetään YLE TV2-kanavalla itsenäisyyspäivän aattona 05.12.2020 klo 21.30. Myös Areenassa. Vuoden 1955 versio on luvassa itsenäisyyspäivänä, ja se nähdään vain suorana.

Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat