Tänään tv:ssä: ”Mestarillinen visio tulevaisuudesta” – Vuonna 1972 ilmestyi täysin poikkeuksellinen tieteiselokuva

IMDb-arvosana 8,0.

20.11.2022 05:00

Mestariohjaaja Andrei Tarkovskin vuonna 1972 valmistunutta Solarista on sanottu neuvostoliittolaiseksi vastineeksi 2001: Avaruusseikkailusta.

Ei elokuvilla välttämättä muuta yhteistä ole kuin se, että ne ovat molemmat tieteiselokuvan merkkiteoksia.

Ja kun ohjaajana on runollisista ja pohdiskelevista elokuvistaan tunnettu Tarkovski, niin lopputulos ei ole tyypillistä scifiä, vaikka se sijoittuukin tulevaisuuden avaruusasemalle ja sisältää futuristisia aineksia.

Solaris perustuu Stanislav Lemin tieteisromaaniin, jonka yhtenä johtoajatuksena oli ihmisen ja vieraan elämänmuodon kohtaamisen tuoma problematiikka.

Tarkovski kehitti elokuvaan aivan omia teemojaan. Elokuvassa pohditaan avaruusmatkailun vaikutus ihmismieleen samalla kun käydään läpi päähenkilö Kris Kelvinin (Donatas Banionis) traagista suhdetta vaimoonsa (Natalja Bondartšuk).
.

Solaris on mestarillinen visio tulevaisuudesta, jossa näkyvät myös Tarkovskin kaikista ohjaustöistä tutut ainekset. Mukana on viittauksia maalaustaiteeseen ja vaikuttavaa klassista musiikkia. Ja vaikka suuri osa elokuvasta sijoittuu avaruuteen, kuvastossa on mukana myös luonnonelementtejä, kuten tuulta ja virtaavaa vettä.

Solaris esitetään Yle Teemalla nyt kahteen otteeseen:

  • Su 20.11.2022 klo 14.35
  • Ma 21.11.2022 klo 13.20

Elokuva on Yle Areenassa 13.2.2023 saakka. Katso alta kirjailija Will Selfin esittely elokuvasta.

Lisää luettavaa