Tänään tv:ssä: Kotimainen seikkailuelokuva kertoo suomalaisesta merirosvosta – Oliko Tauno Palo Suomen Johnny Depp?

Perinteistä Suomi-filmiä.

Hannu Lemisen ohjaama historiallinen seikkailuelokuva Rosvo Roope (1949) pohjautuu Rafael Ramstedtin laulelmaan.

Elokuva sijoittuu 1700-luvulle. Tauno Palon esittämän Robertin rakastettu Helena (Helena Kara) pakkonaitetaan Vuomalan julmalle patruunalle (Thure Bahne) ja Robert piestään henkihieveriin.

Robertista tulee Rosvo-Roope, Itämeren kuuluisin merirosvo, jonka legendaariseen elämään mahtuu juonitteluita ja juhlintaa, miekkataisteluita ja naisseikkailuja.

Onko tämä Suomen Pirates of the Caribbean? Onko Tauno Palo Suomen Johnny Depp? Ehkä pikemminkin Errol Flynn .

Rosvo Roopen esikuvana olivat klassiset Hollywoodin merirosvoelokuvat, joissa seikkaili Flynnin esittämä sankari.

Aikakauden arvioissa Paloa verrattiinkin Errol Flynniin.

Raoul af Hällström kirjoitti Uuden Suomen arvostelussaan syyskuussa 1949 näin:

”Suomalaisena Errol Flynninä Tauno Palo on täysin hollywoodilaisten sankariveljiensä veroinen – parhaimmissa kohtauksissaan. Mutta siinä välissä hän vaikuttaa kummallisen väsähtäneeltä. Hänellä on kuitenkin aina rakastajan katse ja hymyily, jotain veitikkamaista, lämmintä ja sydämellistä, mitä esimerkiksi juuri Errol Flynniltä puuttuu.”

”Itseoikeutettuna ja synnynnäisenä Rosvo-Roopena Palo luo niin uljaan seikkailijahahmon, että katsoja ilman muuta uskoo hänen persoonallisen tehonsa vaikuttavan yhtä hyvin miehiin kuin naisiin”, kirjoitti puolestaan Paula Talaskivi Helsingin Sanomissa syyskuussa 1949.

Ihan Hollywood-tasoiseksi Rosvo Roopea ei ole kritiikeissä nostettu. Kun elokuva esitettiin televisiossa maaliskuussa 1985, Pekka Huolman kirjoitti Keskisuomalainen-lehdessä, että se ei häntä kokonaisuutena vakuuttanut:

Rosvo Roope on suurimmaksi osaksi kuvattu studiossa. Niinpä katsoja jääkin kaipaamaan vauhdikkaita purjehdus- ja kaappauskohtauksia: missään vaiheessa ei nimittäin pääse syntymään aitoa merellä olemisen tunnelmaa. Lisäksi myös ajankuvaus ontuu: 1700-luvun ilmapiiri ei läheskään aina välity aitona.”

Rosvo Roope esitetään TV1-kanavalla torstaina 26.05.2022 klo 13.15. Jos varhainen esitysaika menee ohi, niin elokuva on katsottavissa myös Areenassa.

Kuuntele alta Rosvo-Roopen balladi Tapio Rautavaaran esittämänä.

YouTube video