Tänään tv:ssä: Oscar-palkittu huippuelokuva vuodelta 2007 – Viiden tähden mestariteos tulee iholle

IMDb:n Top 250 -listalla sijalla 59.

10.2.2021 05:00

Florian Henckel von Donnersmarckin ohjaama saksalaisdraama Muiden elämä palkittiin vuonna 2007 parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla.

Kapteeni Gerd Wiesler uskoo, että työ Stasissa tekee maailmasta paremman paikan, kun toisinajattelijat saadaan siivottua vankilaan. Vakaumusta ei näytä horjuttavan edes esimiesten opportunismi käyttää vakoilua omaksi edukseen.

Operaatio epäilyttävän kirjailijan narauttamiseksi sysää miehen kuitenkin pohtimaan tekojensa oikeutusta.

Muiden elämä
pohjautuu todellisuuteen monella tasolla. Entisessä Itä-Saksassa kansalaisia urkittiin laajasti ja poikkeaminen ruodusta saattoi johtaa vaikkapa työpaikan menetykseen tai vankilatuomioon.

Wiesleriä näyttelevä Ulrich Mühe oli yksi vakoilluista toimiessaan näyttelijänä Itä-Berliinissä ennen muurin murtumista.

Episodin blu-ray-arviossa elokuva sai viisi tähteä.

”Mühen sisäistynyt ote omatunnon kamppailuineen sekä seurattavan taiteilijayhteisön elämä tulevat iholle. Kirjailija Dreyman (Sebastian Koch), hänen naisystävänsä Maria (Martina Gedeck) ja epäsuosioon joutunut draamakirjailija Jerska (Volkmar Kleinert) ovat ratkaisuineen lihaa ja verta. Autenttisuutta huokuvat myös Itä-Berliinin kuvausmiljööt”, Matti Komulainen kirjoitti.

Muiden elämä esitetään Yle Teemalla keskiviikkona 10.02.2021 klo 22.00. Areenassa 3 kk. Katso traileri alta.

 

Lisää luettavaa